Ştiri

Sursa imaginii: panoramy-chernobylya.ru

Postat de: Rusica Viorica

Ştiri / Internaţional

26 Apr. 2019 / 15:21

33 de ani de la Cernobîl. Pripiat, oraşul-fantomă, din care au plecat toţi locuitorii

Aflat la 5 kilometri de la centrala nucleară Cernobîl, Pripiati este astăzi un oraş-fantomă. Clădiri pustii, şcoli, stadioane, toate sunt doar o amintire că acum 33 de ani aici au locuit aproape 50 de mii de oameni. Echipa Moldova 1 a vorbit cu cei care au mers în zona de excludere Cernobîl, să vadă cu ochii proprii consecinţele tragediei din 1986.

„În ziua de azi în Cernobîl locuiesc în jur de 2000 - 4000 de oameni, depinde de sezon, cel mai interesant fapt este că trăiesc foarte mulţi japonezi care azi fac analiză la tot ce s-a întâmplat”, spune activistul Mihai Bagas.

Pe o rază de 30 de kilometri de la Centrala electrică, oamenii s-au întors la casele lor, încă pe vremea Uniunii Sovietice.

„Mai mult de 140 de localităţi au fost evacuate şi unii localnici s-au întors înapoi, ei nu au probleme nici cu sănătatea, au gospodărie, vaci, porci, mănâncă peşte prins acolo în râuri, şi ei zic că asta e patria noastră, noi nu vrem să părăsim, locul unde eu m-am născut şi locul unde vreau să mor”, afirmă Mihai Bagas.

Din pasiune pentru fotografie, Eugen Caruzo a decis să organizeze un grup de oameni cu care să meargă în excursie în oraşul Pripiati. Imediat după accident, de aici au fost evacuaţi aproape 50 de mii de localnici timp de câteva ore. Aşa că obiectivul său a surprins lucrurile exact aşa cum au fost lăsate în urmă cu 33 de ani.

„De fapt, fotografia a fost motivul principal pentru care am mers acolo. Eram interesat să fac poze, însă cam tot ce e acolo, deja am văzut şi pe internet. Să fotografiezi ceva deosebit e mai greu pentru că unele obiecte cum ar fi caietele elevilor, nu mai sunt, cineva le-a luat”, menţionează Eugen Caruzo.

În ultimii zeci de ani, flora şi fauna şi-au reintrat în drepturi.

Oraşul-fantomă Pripiati este un punct de atracţie turistică, însă autorităţile impun reguli de securitate. Turiştii pot intra în zonă doar dacă au autorizaţie de la Serviciul ucrainean de Securitate şi trebuie să treacă de trei puncte de control: al poliţiei, armatei şi unul sanitar. În regiunea contaminată este interzis să te dezbraci, să mănânci sau să bei în spaţiu deschis, pentru a nu înghiţi particule radioactive. În plus, excursiile au loc doar pe trasee care au fost decontaminate.

Comentarii