Ştiri

Sursa imaginii: deschide.md

Postat de: Mihaela Bucatari

Ştiri / Alegeri locale

05 Noi. 2019 / 14:27

ENEMO: Alegerile generale locale s-au desfăşurat în mare parte în conformitate cu legislaţia Republicii Moldova şi standardele internaţionale

ENEMO evaluează că al doilea tur pentru alegerile primarilor s-a desfăşurat într-o manieră generală eficientă, în mare parte în conformitate cu legislaţia Republicii Moldova şi standardele internaţionale. Declaraţia a fost făcută în cadrul unei conferinţe de presă, unde reprezentanţii ENEMO şi-au prezentat declaraţia preliminară.

ENEMO evaluează faptul că lipsa de claritate a dispoziţiilor lasă spaţiu pentru interpretarea subiectivă sau incoerentă a legii de către organele electorale.

„Cadrul legal asigură condiţii pentru organizarea alegerilor democratice, fapt deja demonstrat la desfăşurarea primului tur al alegerilor. Cu toate acestea, Codul electoral nu reglementează clar mai multe aspecte din turul doi. Deşi CEC a întreprins măsuri pentru a reglementa unele dintre aceste aspecte, câteva dintre ele au rămas nereglementate”, a explicat Dnul Taulla.

CEC a lucrat în mod colegial, a organizat sesiuni publice regulate, iar deciziile sale au fost publicate în general în timp util pe website-ul său, în conformitate cu legea.

„Comisia a funcţionat în conformitate cu mandatul său, iar performanţa sa în perioada dintre primul şi al doilea tur a fost în mare parte eficientă şi, în general, transparentă. Cu toate acestea, ENEMO observă că unele date cheie ale alegerilor nu erau uşor disponibile.”, a adăugat Dnul Taulla.

Potrivit experţilor, în pofida desfăşurării campaniei într-un mediu liber, per ansamblu, ar trebui să fie ridicate îngrijorări cu privire la mai multe cazuri de „PR negru” şi agitaţie negativă adresată candidaţilor, în special în social media, sub formă de discursuri de ură, discreditare şi atacuri verbale ad hominem, care a crescut brusc în turul doi.

„În ciuda încercărilor guvernului de a limita utilizarea abuzivă a resurselor administrative, ENEMO constată implicarea înalţilor oficiali de stat şi a parlamentarilor care susţin în mod deschis candidaţii pentru funcţia de primar din partidele lor în al doilea tur, în timpul evenimentelor de campanie sau pe paginile lor de socializare. Deşi nu există dispoziţii explicite cu privire la cele menţionate mai sus în Codul electoral, ar trebui să fie ridicate preocupări în privinţa estompării liniei dintre stat şi partid, ceea ce este în contradicţie cu standardele internaţionale şi creează un teren de joc dezlănţuit.”, a remarcat Dnul Pierre Peytier, Şeful Adjunct al Misiunii.

Mai mult ca atât, ENEMO remarcă faptul că termenele sau sesizările care contestă rezultatele primului tur se suprapun cu intervalul de timp de două săptămâni dintre cele două tururi, ceea ce ar putea prezenta un obstacol pentru dreptul de atac, în contradicţie cu standardele internaţionale.

Adiţional, Peyiter a menţionat că ziua alegerilor a fost fără mari abateri.

 „Ziua alegerilor a fost, în general, calmă şi paşnică. Gestionarea procesului de votare şi conduita BESV-urilor a fost evaluată pozitiv în majoritatea secţiilor de votare observate, în ciuda unor cazuri izolate de agitaţie în vecinătatea secţiilor de votare, câtorva defecţiuni în SIAS-E, cazurilor de încălcare a secretului votului, lipsei de transparenţă la câteva secţii de votare şi CECE-uri observate şi altor incidente minore care nu afectează legitimitatea generală a procesului sau a rezultatelor.”.

Misiunea internaţională de observare a ENEMO pentru Alegerile Locale Generale din 20 Octombrie 2019 din Moldova este susţinută financiar de Uniunea Europeană, Suedia şi Ambasada Ţărilor de Jos.

 

 

Comentarii

Ultimele Ştiri

Un obuz, găsit pe un şantier de construcţii din Stăuceni

Ştiri / Regional

10 Iul. 2020 / 20:13

Un obuz, găsit pe un şantier de construcţii din Stăuceni

Strada Ion Creangă din capitală va fi renovată

Ştiri / Social

10 Iul. 2020 / 19:48

Strada Ion Creangă din capitală va fi renovată

Tarifele pentru energia electrică ar putea fi micşorate

Ştiri / Economic

10 Iul. 2020 / 18:11

Tarifele pentru energia electrică ar putea fi micşorate

Starea de urgenţă în sănătate publică, prelungită

Ştiri / Social

10 Iul. 2020 / 18:00

Starea de urgenţă în sănătate publică, prelungită

APP a reziliat contractul de concesiune cu Avia Invest

Ştiri / Economic

10 Iul. 2020 / 16:49

APP a reziliat contractul de concesiune cu Avia Invest

Vezi arhiva