Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Rusica Viorica

Ştiri / Alegeri locale

29 Oct. 2019 / 16:02

Exit-poll în ziua alegerilor locale generale

În cadrul turului doi al alegerilor locale generale din municipiul Chişinău vor fi efectuate sondajele de opinie de tip exit-poll, la ieşirea din secţiile de votare, relatează Radio Moldova Actualităţi.

O hotărâre în acest sens a fost aprobată astăzi cu votul a şase membri ai Comisiei Electorale Centrale (CEC). Preşedintele CEC, Dorin Cimil nu a susţinut acestă hotărâre, deoarece, potrivit lui, compania care va realiza sondajul de opinie nu întruneşte criteriul de credibilitate.

„Nu s-a indicat iniţial tabloul respectiv sub ce potenţial economic, financiar, logistic, uman vin aceste companii ca să prezinte un sondaj de opinie clar şi bine pus la punct. Consider că nu au întrunit criterii de credibilitate care se cer de la o asemenea companie pentru a face un sondaj de opinie în turul doi în municipiul Chişinău, care pentru Moldova este o problemă foarte sensibilă. Eu nu voi susţine proiectul respectiv”, a declarat preşedintele CEC. 

De cealaltă parte, secretarul CEC, Maxim Lebedinschi, a declarat că nu vede o problemă în realizarea sondajelor de tip exit-poll, întrucât rezultatele au un caracter sociologic şi nu unul final.

„Eu nu văd ce impediment legal ar fi în autorizarea acestui proces, care poate pentru CEC şi întreg procesul electoral să arate un singur lucru, că CEC continuă să fie deschisă spre colaborare şi transparenţă în acţiunile sale. Punerea la dubii a obiectivităţii şi profesionalismului pretendenţilor după mine nici pe aproape nu intră în competenţele noastre. Rezultatele acestui exit-poll, dacă va avea loc, au un caracter sociologic. Rezultatele finale se anunţă în baza proceselor verbale fizice semnate de membrii birourilor electorale”, a menţionat Maxim Lebedinschi. 

Amintim că ultimul sondaj de tip exit-poll realizat în Republica Moldova a fost în anul 2011. Astfel de sondaje la ieşirea din secţiile de votare, nu au fost realizate din cauza că rezultatele exit-poll-urilor au avut o diferenţă de 12%-14% faţă de rezultatele oficiale prezentate de CEC.

Comentarii