Ştiri

Sursa imaginii: cotidianul.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Electorala 2019

09 Feb. 2019 / 18:00

Regulamentul privind funcţionarea Sistemului de înregistrare video în secţiile de votare, aprobat de CEC

Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat Regulamentul privind funcţionarea Sistemului de înregistrare video în secţiile de votare. Documentul reglementează exhaustiv funcţionarea sistemului de înregistrare video în secţiile de votare, stabileşte regulile de utilizare a acestuia, defineşte responsabilităţile privind prelucrarea, accesul şi stocarea informaţiilor obţinute, relatează Radio Moldova Actualităţi.

Potrivit vicepreşedintei CEC, Rodica Ciubotaru, conform regulamentului, camerele de supraveghere video din secţiile de votare sunt instalate astfel ca să asigure votul secret şi să nu intimideze alegătorul.

„Sistemul de înregistrare video va fi utilizat în secţiile de votare în cadrul alegerilor din 24 februarie 2019 şi reprezintă o măsură suplimentară de securizare şi asigurare a transparenţei procesului de votare, a operaţiunilor electorale din ziua alegerilor, inclusiv împotriva eventualelor fraude electorale. Totodată, sistemul nu va fi utilizat în cadrul votării cu urna mobilă şi al votării la locul aflării alegătorului”, a declarat Rodica Ciubotaru.  

CEC reiterează că montarea camerelor video în secţiile de votare nu trebuie să compromită secretul votului. Instalarea şi activitatea acestora nu va viza cabinele de vot, listele electorale, nu va afecta intimitatea alegătorilor şi datele lor cu caracter personal. Imaginile nu vor fi transmise online, ci stocate pe un dispozitiv aparte, exclusiv în cazul unor eventuale litigii electorale, acestea vor putea fi utilizate în calitate de dovezi pentru examinarea şi soluţionarea lor. 

Comentarii