Ştiri

Sursa imaginii: fanatik

Postat de: Vasile Cojocari

Ştiri / Electorala 2019

11 Feb. 2019 / 14:44

CEC a lansat o aplicaţie web pentru moldovenii cu drept de vot din diasporă

Comisia Electorală Centrală (CEC) a lansat o nouă aplicaţie web - Diaspora.Voteaza.md - destinată cetăţenilor cu drept de vot ai Republicii Moldova, care, în ziua alegerilor, se vor afla în afara ţării. Scopul acestui instrument este a le facilita accesul la pentru exercitarea dreptului la vot, potrivit unui comunicat al CEC. Totodată, CEC a lansa un nou modul de prezentare online a prezenţei la vot şi a rezultatelor alegerilor.

Lansarea a avut loc în cadrul unui eveniment desfăşurat astăzi, 11 februarie curent, la care au fost invitaţi reprezentanţii mass-media. Specialiştii din cadrul CEC au prezentat jurnaliştilor noua aplicaţie şi cum aceasta urmează a fi folosită.

Astfel, odată ce vizitatorul a accesat pagina Diaspora.Voteaza.md, browserul îi va cere confirmarea pentru localizarea geografică a acestuia. Imediat ce aplicaţia primeşte informaţia solicitată, în funcţie de geolocalizarea utilizatorului, va indica trei secţii de votare care se află cel mai aproape de localitatea respectivă, precum şi traseul în aplicaţia google.maps sau o altă aplicaţie din telefon, sau calculator. Pe pagina Diaspora.Voteaza.md pot fi găsite şi informaţii despre secţia de votare respectivă, aşa ca: adresa fizică, numele instituţiei sau clădirii în incinta căreia este deschisă acea secţie. Mai mult ca atât, pe acest site poate fi găsită întreaga listă a secţiilor de votare care vor fi organizate peste hotarele Republicii Moldova - grupate pe ţări, în ordine alfabetică.

Tot astăzi, a fost prezentat, celor prezenţi, modul în care va fi vizualizată prezenţa la vot pe parcursul zilei alegerilor, dar şi rezultatele preliminare ale acestora după închiderea secţiilor de votare. Menţionăm că această interfaţă a fost creată în urma hackathonului electoral – Innovoter, care a avut loc în septembrie 2018 şi la care au participat peste 30 de tineri pasionaţi de IT şi web-design.

Comentarii