Ştiri

Sursa imaginii: tv8

Postat de: Vasile Cojocari

Ştiri / Electorala 2019

11 Feb. 2019 / 15:04

PSRM a protestat în faţa sediului Comisiei Electorale Centrale

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) a organizat astăzi un protest în faţa sediului Comisiei Electorale Centrale (CEC). Socialiştii s-au arătat nemulţumiţi de decizia CEC de vineri, 8 februarie, de sancţionare a PSRM pentru utilizarea resurselor administrative şi au cerut CEC excluderea din cursă a premierului Pavel Filip şi a preşedintelui Parlamentului Andrian Candu pe motiv că aceştia ar folosi resurse administrative în campania electorală. Preşedinta CEC, Alina Rusu, a declarat, că potrivit legislaţiei în vigoare, premierul şi speakerul nu sunt obligaţi să îşi suspende activitatea pe perioada campaniei electorale.

Membrii şi simpatizanţii PSRM s-au adunat în faţa sediului CEC şi au scandat lozinci anti-guvernare, iar liderii formaţiunii au ţinut discursuri în faţa simpatizanţilor.

„CEC a sancţionat cel mai mare partid care are susţinerea a peste 50% de moldoveni la comanda a doi lachei ai lui Plahotniuc. Acest lucru este o sfidare a Constituţiei, a democraţiei, a libertăţii şi a cetăţenilor. Am venit să spunem că suntem gata să apărăm ordinea de drept, Constituţia libertatea şi alegerile libere a cetăţenilor”, a declarat candidatul PSRM, Vlad Batrîncea.

PSRM a mai declarat că premierul Pavel Filip şi speakerul Andrian Candu trebuie traşi la răspundere pentru că nu au degrevat din funcţie în timpul campaniei electorale.

„Pe noi ne-au acuzat că folosim resursele administrative, vă daţi seama, opoziţia foloseşte resursele administrative. Noi cerem ca premierul Pavel Filip, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, pentru faptul că ei fac campanie electorală zilnic utilizând resursele administrative să fie sancţionaţi şi dânşii şi să fie scoşi din campania electorală, pentru că nu sunt suspendaţi din funcţie ori să fie eliberaţi din funcţiile publice”, a mai adăugat Batrîncea.

La scurt timp, preşedintele CEC, Alina Russu a venit cu o reacţie la revendicările socialiştilor.

„Preşedintele Parlamentului şi premierul nu cad sub incidenţa Articolului 13, alineat care prevede obligativitatea suspendării pe perioada campaniei electorale”, a mai spus Alina Russu.

Alina Rusu a mai spus că nu va comenta declaraţiile cu caracter politic şi că protestul socialiştilor nu este decât o modalitate de a face campanie electorală.

„Într-o societate democratică oricine are dreptul la liberă exprimare şi opinie. Totodată, noi tratăm activitatea de astăzi a unui concurent electoral, înscris oficial în cursa electorală drept o strategie de campanie electorală şi nu vom comenta acţiunile respective. Totodată, vreau să aduc la cunoştinţa dumneavoastră că dacă cineva nu este de acord cu deciziile CEC, poate să aplice legea în vigoare şi să conteste deciziile noastre în instanţele de judecată”, a menţionat Alina Russu.

În timpul acţiunii de protest PSRM a depus mai multe contestaţii la CEC împotriva Partidului Democrat din Moldova şi a Partidului „Şor”.

Partidul Democrat consideră că socialiştii recurg la astfel de metode deoarece atestă o pierdere a electoratului.

„Mesajul partidului socialiştilor vine în contextul campaniei electorale, şi ei încearcă prin asemenea declaraţii să atragă atenţia alegătorilor. Socialiştii văd situaţia reală că undeva pierd în teren, pierd din acele promisiuni pe care le-au făcut, pe care le-a făcut şi preşedintele Dodon”, a declarat purtătorul de cuvânt al PDM, Vitalie Gămurari.

Şi Partidul „Şor” a venit cu o reacţie la protestul PSRM şi acuzaţiile aduse formaţiunii. „Acţiunile de luni, 11 februarie, organizate de Partidul Socialiştilor la comanda lui Igor Dodon, din faţa Comisiei Electorale Centrale reprezintă o presiune directă şi ilegală asupra unei instituţii de stat”, a comentat liderul Partidului Politic ŞOR, Ilan Şor. 

Vom aminti că pe data de nouă februarie Comisia Electorală Centrală a atenţionat Preşedinţia Republicii Moldova asupra inadmisibilităţii implicării în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 şi a aplicat sancţiune sub formă de avertisment Partidului Politic „Partidul Socialiştilor din Republica Moldova” (PSRM) pentru utilizarea resurselor administrative.

Comentarii