Ştiri

Sursa imaginii: radiochisinau.md

Postat de: trm.md

Ştiri / Electorala

24 Ian. 2020 / 18:58

ADEPT: Alegerile parlamentare noi nu sunt foarte atractive pentru cetăţeni

Alegerile parlamentare noi nu sunt foarte atractive pentru cetăţeni, din considerentul că este un exerciţiu electoral nou. În circumscripţia nr.38, Hânceşti, ultimele alegeri locale, dar şi parlamentare din 2019, au arătat o tendinţă negativă de participare a cetăţenilor din această circumscripţie la alegeri. În acest context, ar fi necesară existenţa unor factori motivanţi pentru cetăţeni aşa ca ei să participe la scrutin. Sunt constatările Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT în comun cu Coaliţia pentru Alegeri Libere şi Corecte.

„Cetăţenii din 25 de localităţi din regiunea raionului Hânceşti sunt aşteptaţi la 15 martie la urme să îşi aleagă un deputat, care să-i reprezinte în Parlamentul Republicii Moldova. Ultimele alegeri locale, dar şi alegerile parlamentare din 2019 au arătat o tendinţă negativă de participare a cetăţenilor din circumscripţia 38. La alegeri au participat într-o măsură mai mică decât media pe ţară. La alegerile locale, alegătorii din raionul Hânceşti au participat 37%, iar la alegerile parlamentare 40%”, a declarat secretarul Coaliţiei civice pentru alegeri libere şi corecte Polina Panainte.

Directorul executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT, Igor Boţan, consideră „îngrijorătoare” participarea redusă a locuitorilor acestei circumscripţii la vot.

„În raionul Hânceşti, rata de participare la alegerile generale parlamentare şi locale este mai scăzută decât media pe ţară. Acest lucru este îngrijorător, pentru că raionul Hânceşti este unul dintre cele mai mari raioane din Republica Moldova. Este amplasat în zona economică centru a Republicii Moldova”, a declarat directorul executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT, Igor Boţan.

 

Comentarii