Ştiri

Sursa imaginii: sputnik.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Electorala

17 Oct. 2020 / 14:55

Alegătorii pot solicita votarea la locul aflării

În perioada 17-31 octombrie, inclusiv, pot fi depuse cereri privind votarea la locul aflării, anunţă Comisia Electorală Centrală.

Potrivit legislaţiei electorale, alegătorul care, din motive de sănătate sau din alte motive temeinice, nu poate veni în localul secţiei de votare, poate solicita biroului electoral votarea cu urna de vot mobilă. Cererile se fac în scris, începând cu 2 săptămâni înainte de ziua votării şi până la ora 18:00 a zilei precedente votării. În ziua votării, cererile pot fi făcute în scris până la ora 15.00, dacă se prezintă şi certificat medical.

În contextul situaţiei de criză în sănătate publică, în ziua alegerilor, până la ora 15:00, pot vota la locul aflării fără obligaţia de a prezenta certificatul medical doar alegătorii care manifestă simptome a infecţiei COVID-19.

Persoanele care nu pot să depună singure cererea privind votarea la locul aflării, au dreptul să o facă prin intermediul unui membru al familiei sale sau să solicite pentru aceasta ajutorul asistentului social din cadrul primăriei. Cererile privind votarea la locul aflării din partea persoanelor cu dizabilităţi de vedere pot fi făcute inclusiv în formă verbală.

În ziua alegerilor, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare desemnează, cel puţin doi membri ai biroului care se deplasează cu o urnă de vot mobilă şi cu materialul necesar votării la locul unde se află alegătorul pentru ca acesta să voteze. Votarea la locul aflării poate fi solicitată doar în raza secţiei de votare unde îşi are înregistrarea la domiciliu/reşedinţă alegătorul.

Persoanele menţionate votează conform listei de alegători pentru votarea la locul aflării, întocmită de biroul electoral al secţiei de votare în baza cererilor depuse.

Comentarii