Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Electorala

16 Sep. 2020 / 08:48

Astăzi se încheie perioada de înregistrare prealabilă

Astăzi, 16 septembrie, expiră termenul de înregistrare prealabilă pentru cetăţenii Republicii Moldova cu drept de vot care se află în străinătate sau îşi au domiciliul în localităţile din stângă Nistrului (regiunea transnistreană), municipiul Bender şi unele localităţi ale raionului Căuşeni, şi intenţionează să voteze la alegerile prezidenţiale din 1 noiembrie 2020.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale (CEC), legislaţia electorală stabileşte mai multe criterii pentru constituirea secţiilor de votare în afara ţării. Între acestea, numărul de alegători care au participat la scrutinul precedent, organizat în circumscripţia naţională, înregistrarea prealabilă a cetăţenilor Republicii Moldova aflaţi în străinătate, informaţiile obţinute de către Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene de la autorităţile competente ale ţărilor de reşedinţă privind numărul acestora şi locul aflării lor.

Înregistrarea prealabilă are un caracter informativ şi nu impune alegătorilor anumite obligaţii. Ea poate fi făcută atât de cetăţenii care se află peste hotare, cât şi de cei care se găsesc, în prezent, în Republica Moldova, dar intenţionează în ziua votării să se afle în afara ţării.

Pentru a vă înregistra aveţi două posibilităţi: on-line, pe pagina inregistrare.cec.md sau prin cerere scrisă (individuală sau în grup) către Comisia Electorală Centrală (str. V. Alecsandri, 119, mun. Chişinău, MD-2012) şi/sau către misiunile diplomatice, oficiile consulare ale Republicii Moldova. Modelul cererii poate fi descărcat aici.

Conform datelor statistice, până astăzi s-au înregistrat peste 52 mii de cetăţeni cu drept de vot. Cele mai multe solicitări sunt din partea alegătorilor care vor să voteze în Republica Italiană (peste zece mii), Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord (circa opt mii), Federaţia Rusă (peste 5.800), Germania (peste cinci mii).

Comentarii