Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Electorala

17 Oct. 2020 / 12:30

CEC a stabilit particularităţile exercitării dreptului de vot la alegerile prezidenţiale

Comisia Electorală Centrală (CEC) a precizat, în cadrul şedinţei de astăzi, condiţiile particulare care reglementează exercitarea dreptului de vot la alegerile prezidenţiale din 1 noiembrie 2020.

Astfel, alegătorii fără înregistrare la domiciliu şi/sau cu reşedinţa expirată vor putea vota fiind înscrişi în lista electorală suplimentară. Această categorie de alegători are obligaţia de a completa şi de a semna o declaraţie pe propria răspundere privind abţinerea de la votarea multiplă.

În cazul în care alegătorul are şi domiciliu, şi reşedinţă, în perioada valabilităţii reşedinţei, acesta votează în localitatea în care îşi are reşedinţa.

Cetăţenii, care în ziua votării se află în spitale, staţiuni balneare, case de odihnă, amplasate în altă localitate decât locul permanent de trai, pot vota fiind incluşi în listele electorale suplimentare, iar dacă instituţiile menţionate se află pe acelaşi sector cu domiciliul/reşedinţa lor ei vor fi incluşi în listele pentru votarea la locul aflării.

Persoanele deţinute pe baza unui mandat de arest până la pronunţarea sentinţei judecătoreşti, persoanele condamnate la închisoare (privaţiune de libertate) a căror sentinţă nu este definitivă, cele care execută o sancţiune contravenţională sub formă de arest, persoanele condamnate la închisoare (privaţiune de libertate) prin hotărâre judecătorească definitivă, aflate în instituţiile penitenciare, vor vota fiind incluse în listele electorale suplimentare sau, după caz, în listele pentru votarea la locul aflării.

Persoanele în privinţa cărora este aplicată măsura preventivă sub formă de arest la domiciliu pot vota la locul aflării prin intermediul urnei mobile, cu informarea biroului electoral al secţiei de votare din perimetrul respectiv şi organelor care exercită controlul respectării măsurii preventive.

Cât priveşte persoanele care îşi satisfac serviciul militar, acestea pot vota la secţia de votare din localitatea în care este dislocată unitatea militară.

Comentarii