Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: trm.md

Ştiri / Electorala

16 Noi. 2020 / 16:43

Concluziile observatorilor internaţionali cu privire la alegerile prezidenţiale din Moldova

Candidaţii la funcţia de preşedinte au putut să-şi desfăşoare campania în mod liber, iar libertăţile funadamentale de întrunire au fost respectate. Sunt concluziile biroului OSCE cu privire la alegerile prezidenţiale din Moldova. Astfel, potrivit observatorilor, deşi au fost defăşurate o serie de programe şi interviuri dedicate alegerilor, a fost sesizată o lipsă de imparţilitate şi echilibru, ceea ce a redus calitatea informaţiei prestate publicului. Observatorii au mai vorbit şi despre lacunele ligislative în ceea ce priveşte regulile de desfăşurare a turului II, dar şi privind finanţarea partidelor politice în campania electorală, relatează Mesager.

„Campania a devenit mai negativă şi divizantă mai ales spre încheierea trurului doi. Retorica intolerantă a devenit tot mai mult şi mai mult un subiect al campaniei care a avut efecte polarizante. Ca şi în primul tur a fost organizată trasportarea unor alegători la secţiile de votare. Poliţia a anunţat că a iniţiat anchete şi noi sperăm ca ele să fie duse la bun sfârşit”, a subliniat Corien Jonker, şefa misiunii restrânse ODIHR.

Şi misiunea observatorilor CSI a constatat că turul doi al alegerilor prezidenţiale s-a desfăşurat liber şi corect, conform legislaţiei ţării şi standardelor internaţionale. Membrii misiunii au mai precizat că ambii candidaţi din turul doi au avut condiţii egale pentru a se manifesta în cadrul alegerilor. Totodată, ei au mai apreciat participarea activă a cetăţenilor ţării noastre în scrutinul prezidenţial. Din misiunea observatorilor CSI în ţara noastră au făcut parte 82 de persoane.

„Structurile electorale de toate nivelurile au asigurat cetăţenilor Republicii Moldova dreptul la vot, iar structurile de forţă au supravegheat ordinea publică în ziua votării. Încălcările constatate nu au fost sistemice şi nu au putut influenţa rezultatele finale ale alegerilor”, a spus Victor Guminski, misiunea observatorilor CSI.

Alegerile prezidenţiale din Republica Moldova s-au defăşurat în două tururi şi au fost organizate pe 1 noiembrie şi, respectiv, pe 15 noiembrie.

Comentarii