Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: admin

Ştiri / Electorala

20 Oct. 2019 / 14:39

Cum votează moldovenii din diasporă

Astăzi, 20 octombrie, au loc alegeri parlamentare noi în patru circumscripţii electorale. Este vorba de circumscripţia 50 (la Vest de Republica Moldova), circumscripţia 48 (Slobozia, Tiraspol, Bender), circumscripţia 17 (Nisporeni, Străşeni), circumscripţia 33 (Sângera, Băcioi, Codru, Truşeni, Durleşti.

Cele mai multe secţii de votare, 85 la număr, au fost deschise pentru circumscripţia electorală nr.50 - la Vest de Republica Moldova în 22 state, printre care şi Franţa.

„A fost deschis biroul electoral la timp, nu au fost înregistrate incidente până în prezent. Dacă e să facem o mică remarcă – nu prea avem mulţi alegători. Alegătorul poate vota în baza paşaportului cu termen expirat, buletinului de identitate, dar şi în baza livretului de marinar. Cu bilet de marinar, deocamdată, nu avem pe nimeni”, a declarat pentru Radio Moldova Actualităţi, preşedintele Biroului Electoral al Secţiei de Votare nr. 50/13 din Paris, Franţa,Vlad Chirinciuc.

„Suntem la secţia de votare a Ambasadei Republicii Moldova la Bucureşti. Până acum au votat în jur de 30 de persoane. Aşteptăm ca fluxul de persoane în timpul zilei să crească. Majoritatea care au votat sunt studenţi”, a spus Emil Jacotă, preşedintele Biroului Electoral al Secţiei de Votare 50/60 din Bucureşti, România.

„Prezenţa la vot este cam slabă. În jur de 20 de persoane. De obicei oamenii încep să vină mai intens în a doua parte a zilei. Irina Tărtăcuţă, care este preşedinta Biroului electoral al secţiei de votare 50/2 din Belgia, spune că sunt înregistraţi în Belgia 1500 de cetăţeni cu paşaporte moldoveneşti. În 2016 au fost prezenţi în această secţie de votare în jur de 3 mii de cetăţeni, iar în data de 24 februarie curent au fost prezenţi 1400 de cetăţeni. Biroul este deschis, nereguli nu s-au înregistrat”, a spus Olga Petrovsky, jurnalistă, stabilită în Belgia.

„Ambele secţii de votare de la Roma – 50/39 şi 50/40 s-au deschis procedural şi au început activitatea la 07:00, fără niciun fel de abateri în acest sens. Prezenţa la votare este extrem de modestă. La ambele secţii, la acest moment, avem înregistraţi votaţi circa 160 de persoane. Nu sunt niciun fel de încălcări. Totul decurge procedural, potrivit legislaţiei”, a spus preşedintele Biroului Electoral al Secţiei de Votare nr 50/39 din Italia, Andrian Popescu.

 

Comentarii