Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: trm.md

Ştiri / Electorala

17 Noi. 2020 / 13:35

ENEMO: Turul doi al alegerilor prezidenţiale a fost gestionat eficient

Turul doi al alegerilor prezidenţiale a fost gestionat eficient, în ciuda lipsei unei abordări proactive din partea Comisiei Electorale Centrale (CEC) în ceea ce priveşte soluţionarea problemelor legate de finanţarea campaniei electorale. Este concluzia generală a raportului intermediar al Misiunii internationale de observare a alegerilor ENEMO în Moldova.

Potrivit unui comunicat al ENEMO, în timpul campaniei au fost asigurate drepturile fundamentale, iar candidaţii au putut face liber agitaţie electorală. Cu toate acestea, campania a fost marcată de atacuri la persoană şi defăimare, care au eclipsat discuţiile bazate pe politici. Totodată, ziua alegerilor a fost, în mare parte, bine gestionată, iar procesele au avut loc în conformitate cu prevederile legale, cu puţine încălcări procedurale, care nu au influenţat negativ legitimitatea şi integritatea procesului.

În acelaşi timp, deşi CEC a gestionat în mod eficient aspectele tehnice ale procesului electoral, nivelul general de încredere în imparţialitatea sa a fost în mod clar afectat înainte de al doilea tur al alegerilor. Acest lucru a fost cauzat de abordarea relativ pasivă în rezolvarea contestaţiilor şi a sesizărilor, precum şi de nivelul înalt de dezacord dintre membrii săi în cele mai urgente chestiuni, susţin reprezentanţii ENEMO.

În opinia lor, cadrul normativ electoral din ţara noastră oferă o bază legală solidă pentru desfăşurarea unor alegeri democratice, aşa cum s-a menţionat deja în primul tur. Cu toate acestea, diferite aspecte referitoare la desfăşurarea celui de-al doilea tur al alegerilor nu sunt reglementate suficient.

Potrivit ENEMO, continuă să fie un motiv de îngrijorare polarizarea mass-media, în timp ce Consiliul Audiovizualului a arătat o înţelegere insuficientă a rolului şi responsabilităţii sale faţă de cetăţenii Moldovei, de vreme ce nu a reuşit să asigure informarea imparţială a alegătorilor.

Misiunea internaţională de observare ENEMO pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie din Moldova este susţinută financiar de către Delegaţia Uniunii Europene, oficiile guvernamentale ale Suediei, Regatului Ţărilor de Jos şi Institutul Naţional Democrat.

Comentarii