Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: trm.md

Ştiri / Electorala

26 Feb. 2020 / 16:44

Igor Boţan: Profilul electoral al circumscripţiei Hânceşti s-a schimbat mult în ultimii ani

Alegerile parlamentare noi din circumscripţia nr. 38 Hânceşti sunt extrem de importante, pentru că reprezintă un fel de micropoligon pentru testarea tacticilor partidelor politice şi concurenţilor electorali înainte de alegerile prezidenţiale care vor avea loc în toamna acestui an. Declaraţia a fost făcută, astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă de către directorul executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă „ADEPT”, Igor Boţan”, transmite Radio Moldova Actualităţi.

„În contextul electoral se manifestă o coalizare informală a forţelor politice din Republica Moldova împotriva principalului partid de guvernământ – PSRM. PAS a lansat acest pact de neagresiune. Citez: „preşedintele Igor Dodon reprezintă pericolul capturării instituţiilor statului ca agent de influenţă al Kremlinului. Forţele unioniste au lansat Campania „Stop Dodon”, care se desfăşoară cu o anumită peridiocitate. PSRM susţine Guvernul Chicu şi există anumite tangenţe între ofertele electorale ale canidatului sociliast, Ştefan Gaţcan şi candidatul Ion Mereuţă, al PDM. Nu mai interacţionează fostele componente ale Blocului ACUM. PAS a decis să meargă cu propriul candidat, Olesa Stamate, PPDA îl susţine pe candidatul independent, Grigore Cobzac. Este interesant din perspectiva elaborării tacticelor pentru viitoarele alegeri prezidenţiale. Forţele unioniste şi-au fortificat eforturile în Mişcarea Politică UNIREA. PLDM cu candidatura lui Anatolie Postolache şi Partidul Şor cu candidatura lui Vitalie Balinschi. Aceste două formaţiuni urmăresc scopul de a testa cât suport au din partea cetăţenilor”, a declarat Igor Boţan.

Profilul electoral al circumscripţiei Hînceşti s-a schimbat destul de mult în ultimii 15 ani, a mai adăugat Igor Boţan.

„Un lucru important pentru aceste alegeri şi pentru următoarele alegeri prezidenţiale este să ştim care este profilul electoral al raionului Hânceşti. Am elaborat acest profil electoral în baza unui vot politic, începând cu anul 2003 până în 2019. Blocul ACUM participă pentru prima dată la alegeri locale şi în acest an. Anul trecut a obţinut un scor destul de bun, practic au obţinut majoritatea relativă la alegerile pentru Consiliul Raional. PDM în ultimele trei cicluri electorale a fost în creştere şi în pofida tuturor lucrurilor legate de sciziune, alte fenomene importante a crescut PSRM în ultimii doi ani, a descrescut dramatic PLDM şi PCRM”, a mai menţionat Igor Boţan.

Amintim că în Circumscripţia uninominală nr. 38 se desfăşoară alegeri parlamentare noi, după ce la 20 decembrie 2019 Parlamentul a luat act de cererea de demisie a deputatului Alexandru Botnari, ales la 24 februarie 2019 din partea Partidului Democrat din Moldova. Demisia deputatului Alexandru Botnari a avut la bază decizia sa de a prelua funcţia de primar al municipiului Hînceşti, funcţie în care a fost reales pentru al cincilea mandat consecutiv.

Comentarii