Ştiri

Sursa imaginii: investigatii.md

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Electorala

23 Sep. 2020 / 12:50

Maia Sandu a depus semnăturile pentru înregistrarea sa în cursa electorală

Lidera Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, a depus astăzi, 23 septembrie, listele de subscripţie cu semnături în vederea înregistrării pentru scrutinul prezidenţial din 1 noiembrie 2020. Totodată, mai mulţi susţinători ai PAS au protestat în faţa Comisiei Electorale Centrale (CEC), cerând alegeri libere şi corecte.

Mai mulţi susţinători ai PAS au protestat astăzi, 23 septembrie, alături de lidera formaţiunii, Maia Sandu, în faţa CEC, cerând alegeri libere şi corecte. Ei au scandat „Nu fraudaţi, votul respectaţi!” şi „Victorie!”.

„Pentru ca cetăţenii să îşi poată exercita dreptul fundamental de a-şi alege conducătorii, e nevoie de alegeri libere şi corecte, e nevoie ca CEC să ne asigure condiţii pentru ca alegerile să fie libere şi corecte. Cerem CEC să ia decizii corecte, care să favorizeze desfăşurarea alegerilor doar din bani obţinuţi conform legii. Vom apăra în continuare fiecare vot al cetăţenilor, pentru că aceasta înseamnă adevărata democraţie”, a declarat lidera PAS.

Ulterior, Maia Sandu a depus la CEC semnăturile pentru înregistrarea sa în cursa electorală. Potrivit ei, au fost colectate peste 30 de mii de semnături, dar au fost depuse 25 de mii, aşa cum prevede legea.

„Am colectat peste 30 de mii de semnături, dar la CEC am adus 25 de mii. Am verificat toarte semnăturile, care au fost colectate cu bună-credinţă. Am respectat toate regulile - şi sanitare, şi electorale. Credem că totul va fi bine”, a mai declarat lidera PAS.

Conform prevederilor Codului electoral, pentru a fi înregistraţi de CEC, toţi candidaţii la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova depun liste de subscripţie, care conţin semnăturile a cel puţin 15.000 şi nu mai mult de 25.000 de alegători din cel puţin jumătate din numărul unităţilor administrativ-teritoriale de nivelul doi ale Republicii Moldova. Se consideră conforme cu această prevedere unităţile administrativ-teritoriale de nivelul doi ale Republicii Moldova în care au fost colectate nu mai puţin de 600 de semnături.

Până acum, în cursa electorală pentru alegerile prezidenţiale au fost înregistraţi trei candidaţi: Renato Usatîi (Partidul Nostru), Andrei Năstase (Platforma DA) şi Tudor Deliu (PLDM). Cererea de înregistrare a lui Andrian Candu (Pro Moldova) a fost respinsă. Alţi doi candidaţi – Igor Dodon (independent) şi Violeta Ivanov (Partidul „Şor”) – au depus listele cu semnături, care urmează a fi verificate.

Alegerile prezidenţiale vor avea loc la 1 noiembrie, iar campania electorală va începe nu mai devreme de 30 de zile înainte de ziua alegerilor, adică la 2 octombrie.

Comentarii