Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Electorala

16 Sep. 2020 / 18:25

Renato Usatîi propune ca ziua de 2 noiembrie să fie declarată liberă pentru profesori şi elevi

Renato Usatîi, care şi-a anunţat candidatura la funcţia de preşedinte din partea formaţiunii „Partidul Nostru”, propune ca ziua de după alegerile prezidenţiale, 2 noiembrie, să fie declarată liberă pentru profesori şi elevi. Politicianul susţine că va face un demers în acest sens la Comisia Naţională Extraordinară pentru Sănătate Publică. Deşi această comisie a îndemnat să nu fie deschise secţii de vot în incinta instituţiilor de învăţământ, Usatîi declară că nu există o altă soluţie, cel puţin pentru alegătorii din Bălţi. Pe de altă parte, reprezentanţii Comisiei Electorale Centrale (CEC) spun că au discutat recent acest subiect în cadrul unei şedinţe de Guvern, iar în baza unei decizii a Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării, elevii vor reveni în şcoli după vacanţa de toamnă, în data de 4 noiembrie, relatează Mesager.

„Comisia Naţională pentru Situaţii Excepţionale în Sănătate Publică a decis să nu fie secţii de vot în şcoli, dar eu nu sunt de acord cu asta. În Bălţi sunt 58 de secţii de vot, iar peste 40 de secţii sunt în şcoli. Eu cred că trebuie să fie în şcoli, dar asta ar însemna ca după alegeri, pe 2 noiembrie, să fie zi liberă pentru elevi şi profesori pentru ca şcoala să fie dezinfectată. Vom trimite demers la comisia naţională ca 2 noiembrie să fie zi liberă pentru profesori şi elevi”, a declarat Renato Usatîi.

Contactat de Moldova 1, secretarul CEC, Maxim Lebedinschi, a declarat că acest subiect a fost abordat deja în cadrul unei şedinţe de Guvern. Potrivit oficialului, Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării va stabili vacanţa de toamnă a elevilor până în data de 3 noiembrie, iar CEC va lua măsuri suplimentare de protecţie împotriva COVID-19.

„Am avut o întrevedere de lucru cu domnul prim-ministru Chicu, cu domnul ministrul Şarov, doamna ministru Dumbrăveanu şi domnul ministru Voicu, unde s-a discutat inclusiv aspectul asigurării sănătăţii publice. Până în perioada de 3 noiembrie, inclusiv, se planifică o vacanţă pentru elevi, ceea ce va însemna că ei nu vor fi supuşi riscurilor”, a declarat Maxim Lebedinschi.

De asemenea, într-o postare pe Facebook, deputata PAS Doina Gherman susţine că recomandarea CEC de a îndemna primarii să nu organizeze secţiile de vot în incinta instituţiilor de învăţământ, este, cităm: „o decizie abuzivă, netransparentă şi nedemocratică, care va crea haos şi va împiedica cetăţenii să-şi exercite dreptul fundamental la vot”. Doina Gherman susţine că va contesta această decizie. Mai mult, deputata consideră că primarii nu vor reuşi în termen de zece zile să găsească localuri special amenajate, pentru a garanta votarea în siguranţă.

Pe de altă parte, ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Igor Şarov, a declarat pentru postul nostru de televiziune că circulara expediată de CEC în adresa autorităţilor publice locale nu este decât o recomandare, iar o decizie finală va fi luată de minister în scurt timp. Potrivit oficialului, soluţia care urmează a fi propusă va ţine cont de necesităţile alegătorilor, dar nu va fi în detrimentul copiilor.

Acum câteva zile, Comisia Naţională Extraordinară pentru Sănătate Publică a decis prelungirea stării de urgenţă până pe 30 septembrie. Totodată, membrii comisiei au cerut să fie evitată deschiderea secţiilor de vot în incinta instituţiilor de învăţământ.

Comentarii