Ştiri

Sursa imaginii: TRM

Ştiri / Comunicate TRM

19 Oct. 2018 / 14:16

Cursuri de dicţie pentru prezentatorii radio şi TV ai Companiei „Teleradio-Moldova”

În perioada 15-19 octombrie curent, angajaţii IPNA Compania „Teleradio-Moldova” au avut posibilitatea de a participa la training-urile in-house, susţinute de trainerii renumiţi de dicţie, discurs public şi arta vorbirii din România, Carmen Ivanov şi Aurelian Ciocan, organizate cu susţinerea logistică şi financiară a proiectului „Promovarea libertăţii şi pluralismului media în Republica Moldova”.

Preşedinta Companiei „Teleradio-Moldova”, Olga Bordeianu, a menţionat că „astfel de cursuri sunt indispensabile pentru domeniul jurnalistic, căci tonul vocii şi ritmul vorbirii sunt cele mai importante tehnici de transmitere a mesajului, îndeosebi prin undele radio, unde vorbirea nu poate fi altfel decât „impecabilă”! Dicţia trebuie exersată şi menţinută de-a lungul timpului”.

Prezentatorii TV, ghidaţi de către Aurelian Ciocan, au avut parte de un antrenament  complex, care nu va corecta doar defectele de dicţie, dar şi va crea abilităţi pentru formarea unui discurs mai bun în faţa unui public divers, pentru controlul emoţiilor şi îmbunătăţirea prestanţei. Aurelian Ciocan a analizat pe deplin modalitatea în care prezentatorii şi reporterii de la TV Moldova 1 îşi expun ideile, structurează materialul, vorbirea, şi nu, în ultimul rând, gesticulaţia. S-au făcut antrenamente importante şi exerciţii tehnice de dicţie, de accentuare a cuvintelor, de îndepărtare a accentului „moldovenesc”. Mai mult decât atât, participanţii au lucrat asupra expresiei feţei şi asupra cantităţii şi necesităţii gesturilor. Trainerul a vizionat cu multă atenţie şi interes emisiunile difuzate de televiziunea naţională, a vizitat studiourile, după care a venit cu sfaturi, sugestii şi exerciţii tehnice individuale, dar şi de grup.



La radio, participanţii la curs, au furat din secretele dnei Carmen Ivanov – autoarea primului manual de dicţie din România, care a venit cu sfaturi şi sugestii teoretice pentru rostirea corectă a sunetelor, plasarea accentelor şi folosirea pauzelor în vorbire, dar şi un complex de exerciţii practice menite să îmbunătăţească calităţile vocale ale participanţilor. Au fost puse în practică exerciţii de încălzire a vocii şi tehnici de control a respiraţiei. S-au analizat etapele elaborării scenariilor de emisiune, unde Carmen Ivanov a venit cu sugestii de îmbunătăţire a managementului timpului de emisie şi de repartizare a informaţiei per emisie, astfel încât emisiunile să fie atractive pentru ascultător.

„Prezentatorii de radio sunt obligaţi să aibă o dicţie impecabilă, deoarece ei nu au imagine sau alte instrumente prin care să-şi ţină ascultătorii pe post, decât mesajul pe care îl transmit. Iar dacă dicţia lor nu este bună, atunci mesajul îşi pierde valoarea, or, la ora actuală ascultătorii au o mulţime de alternative, în ceea ce priveşte posturile de radio şi televiziune. Pornind de la această premisă, fiecare prezentator radio este obligat să muncească continuu pentru ca vocea care ajunge la ascultător să fie cât mai aproape de perfect”, a declarat Carmen Ivanov.

Participanţii la training sunt convinşi că în urma acestei experienţe, implementând cunoştinţele acumulate pe parcursul cursului, va creşte calitatea emisiunilor pe care le realizează, ceea ce inevitabil va contribui la creşterea numărului de telespectatori şi ascultători.

Amintim că Consiliul Europei a lansat proiectul comun cu Uniunea Europeană „Promovarea libertăţii şi pluralismului media în Republica Moldova”, prin intermediul căruia se asigură o continuitate în formarea şi instruirea angajaţilor IPNA Compania „Teleradio-Moldova”.
 
Serviciul comunicare şi relaţii internaţionale,
IPNA Compania „Teleradio-Moldova”

Comentarii