Ştiri

Sursa imaginii: jurnal.md

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Cultură

15 Ian. 2021 / 09:00

171 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu

Astăzi, 15 ianuarie, se împlinesc 171 de ani de când a venit pe lume Mihai Eminescu, născut Mihail Eminovici. Considerat şi în ziua de azi omul de geniu al poeziei, Mihai Eminescu a lăsat în urmă adevărate opere literare care nu vor intra niciodată în anonimat. Din anul 2013, în semn de omagiu adus zilei de naştere a marelui poet Mihai Eminescu, Republica Moldova sărbătoreşte şi Ziua Naţională a Culturii.

Mihai Eminescu este, fără doar şi poate, una dintre cele mai importante voci poetice din literatura română – o voce care şi-a lăsat adânc amprenta în cultura românească prin operele sale geniale.

Într-un interviu pentru Radio Moldova, scriitoarea Lucreţia Bârlădeanu a declarat „Eminescu pentru mine a fost marele mentor. De acolo am învăţat, în primul rând, sau în mod special, istorie. De acolo am învăţat viaţa, filozofie, arta iubirii, dacă vreţi. Pentru mine, Eminescu a fost fluviul care a alimentat secolul al XIX-lea”, a declarat scriitoarea.

Marele poet Mihai Eminescu este personalitatea care defineşte valorile esenţiale ale culturii naţionale, spune jurnalista Radio Moldova, Ludmila Alexei, deţinătoarea Medaliei „Mihai Eminescu”. A crescut cu versurile lui Eminescu, pe care le-a îndrăgit şi în care se regăsea încă de mică. Opera Luceafărului poeziei româneşti i-a fost „pernă de căpătâi” şi mai târziu, în anii de studenţie. „Menirea vieţii tale e să te cauţi pe tine însuţi”, spunea Mihai Eminescu, iar ea, jurnalista Ludmila Alexei, continuă şi astăzi să se regăsească în tot ce inspiră frumos.

„Fiind băiet păduri cutreieram/Şi mă culcam ades lângă izvor,/Iar braţul drept sub cap eu mi-l puneam/S-aud cum apa sună-ncetişor – este prima poezie pe care am învăţat-o şi care s-a legat atât de mult de firea mea, încât mă văd, mă regăsesc total în acest poem despre copil şi natură. Ţin minte că aveam vreo 13 ani şi credeam că Mihai Eminescu a scris această poezie anume pentru mine. Anii care au urmat m-au apropiat şi mai multe de poezia lui Eminescu, mai cu seamă anii de facultate. Eu continuu şi astăzi să mă regăsesc în tot ce inspiră frumos”, a declarat jurnalista Ludmila Alexei pentru Radio Moldova.  

Mihai Eminescu s-a născut pe 15 ianuarie 1850, la Botoşani. Marele poet este considerat de cititorii români drept cea mai importantă voce poetică din literatura română. Activitatea literară a lui Eminescu a fost tradusă şi publicată în numeroase limbi. Din 2013, în fiecare an, la 15 ianuarie, în Republica Moldova este marcată Ziua Culturii Naţionale, data fiind aleasă în semn de omagiu faţă de marele poet.

Comentarii