Ştiri

Sursa imaginii: moldpres.md

Ştiri / Cultură

12 Ian. 2019 / 19:00

Peste 80 de artişti plastici şi-au expus lucrările la „Eminesciana 2019”

Expoziţia concurs „Eminesciana 2019” a întrunit 85 de artişti plastici din republică. Vernisajul şi înmânarea premiilor a avut loc la Centrul Expoziţional „Constantin Brâncuşi” din Chişinău. Preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova, Dumitru Bolboceanu, spune că tematica eminesciană a inspirat mai mulţi participanţi în acest an, relatează Radio Moldova Actualităţi.

„O expoziţie care se bucură de mult succes în ultimii ani şi iată că a devenit concurs între timp. Avem şi premianţi. Premiile sunt acordate de către Uniunea Artiştilor Plastici, trei premii şi şase diplome de merit. Noi nu ţinem neapărat ca lucrările să reflecte creaţia poetului. Este o expoziţie liberă unde artiştii pot expune lucrări din creaţia proprie”, a declarat Dumitru Bolboceanu.

Preşedintele Secţiei Critică de Arte la Uniunea Artiştilor Plastici, doctorul habilitat Tudor Stăvilă, este de părere că academicianul, jurnalistul şi publicistul  Mihai Eminescu ar trebui redat în deplina lui integritate.

„Mihai Eminescu este un romantic al secolului nostru. Romantismul trebuie să fie prezent şi în această expoziţie. El a creat o estetică a frumosului şi multe lucrări de aici conţin gingăşie, sentimentul de eternitate. Sunt şi lucrări care încearcă să îl descrie aşa cum îl înţeleg ei şi de obicei multe dintre aceste lucrări sunt sentimentale. Comparativ cu alte expoziţii, cred că este una dintre cele mai diverse şi variate la care au participat mai mulţi artişti plastici decât de obicei”, a spus Tudor Stăvilă.

Expoziţia „Eminesciana 2019” poate fi văzută până pe 27 ianuarie.

Comentarii