Ştiri

Sursa imaginii: moldpres.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Cultură

04 Feb. 2019 / 20:57

A apărut Calendarul Naţional, ediţia 2019

O deschidere spre noi orizonturi ale cunoaşterii şi un instrument util în activitatea bibliotecarilor, jurnaliştilor, tuturor celor interesaţi este Calendarul Naţional, ediţia 2019. Acesta a fost elaborat de angajaţii Bibliotecii Naţionale, conţine peste 250 de articole despre personalităţi din ţară şi de peste hotare şi aproape 1500 de informaţii generale despre evenimentele naţionale şi cele internaţionale, relatează Mesager.

Calendarele cu miros proaspăt de vopsea au fost aduse chiar astăzi de la tipografie la Biblioteca Naţională.

„Al 27-lea an consecutiv Biblioteca Naţională dezvoltă proiectul editorial „Calendarul Naţional”. Un grup de bibliografi, bibliotecari, scriitori au muncit asupra acestei ediţii, care scoate în evidenţă evenimentele remarcabile ale anului 2019 şi personalităţile”, a declarat Elena Pintelei, directoarea Bibliotecii Naţionale.

„O lucrare importantă şi de prestigiu pentru Biblioteca Naţională, o lucrare foarte solicitată de societate. Prezentăm un volum de informaţii care este sistematizat”, a spus Valeria Mavtei, şefa Colegiului Redacţional Calendar.

Coperta Calendarului e sobră, înnobilată de celebra creaţie „Eminescu – arbore” a lui Aurel David, geniul eminescian fiind evocat la aniversarea a 130 de ani de la moarte, iar coperta a patra are imaginea Muzeului Naţional de Artă al Moldovei, care va marca 80 de ani de la întemeiere.

Din multitudinea de evenimente şi personalităţi, scriitorul Iurie Colesnic pune accentul pe două nume.  

„Ion Codreanu, un ţăran perfect pentru Basarabia, care a fost schimbat în 1941 cu Ana Paucher şi Gala Galaction, mare scriitor, mare teolog, care la Chişinău a tradus Biblia. Un calendar este o Enciclopedie a unui an, un anuar perfect. Pe copertă e Eminescu arbore - o lucrare eternă a lui Aurel David, iar pe coperta a patra este Muzeul Naţional de Artă al Moldovei, care va împlini 80 de ani”, a menţionat Iurie Colesnic.

Potrivit directoarei Bibliotecii Naţionale, Calendarul Naţional va fi distribuit gratis bibliotecilor publice, dar şi celor universitare, în întreg sistemul naţional de biblioteci.

Comentarii