Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Bogdan Nigai

Ştiri / Cultură

17 Sep. 2020 / 15:52

A fost lansat un nou volum despre Chişinăul interbelic

Mai multe aspecte necunoscute ale Chişinăului interbelic, precum evenimente memorabile, locuri emblematice, dar şi personalităţi marcante pot fi descoperite în volumul „Identităţile Chişinăului. Oraşul interbelic" ediţia a cincea. Cartea a fost editată cu sprijinul Primăriei municipiului Chişinău şi va ajunge în toate bibliotecile din capitală, informează Moldova 1.

Volumul reuneşte materialele celei de-a cincea Conferinţe Internaţionale „Identităţile Chişinăului", care a avut loc în 2018 şi a fost organizată cu prilejul aniversării Marii Uniri.

„Volumul întruneşte 28 de studii ale oamenilor de ştiinţă din România, Republica Moldova şi un coleg din Suedia care, tradiţional, este un bun prieten al Chişinăului. Lucrarea prezintă Chişinăul din mai multe perspective, în primul rând, culturalizarea lui, creşterea economică, dar şi creşterea lui socială”, a menţionat coordonatorul volumului şi istoricul Sergiu Musteaţă.

Despre evoluţia oraşului Chişinău: de la oraşul imperial, acultural, care nu avea nici o bibliotecă de carte românească, nici o şcoală românească către un Chişinau de la sfârşitul anilor  30, care avea peste o sută de instituţii culturale româneşti şi 32 de biserici în care Liturghia se ţinea în limba română", a mai adăugat coordonatorul volumului Alexandru Corduneanu.
 
Din nostalgia pentru trecutul istoric al Chişinăului, chiar şi atmosfera de la lansarea volumului a fost una mai puţin obişnuită. 
 
A fost o perioadă extraordinară, foarte frumoasă când Chişinăul a trăit o viaţă tumultoasă după 1918, în anii 30, prima jumătate a anilor 40, dar şi perioada extrem de dramatică din 1940”, a spus secretarul ştiinţific din cadrul Institutului de Istorie Silvia Corlăteanu.
 
„Din păcate, Chişinăul rămâne încă o necunoscută care a trăit cu demnitate suferinţa şi însingurarea constituind, în acelaşi timp, un spaţiu al simbolurilor şi conservând excepţional patrimoniul identitar prea puţin cunoscut şi prea puţin valorificat”, a specificat conferenţiarul universitar.

„Oraşul interbelic" este un manual de istorie pentru chişinăuieni, a spus viceprimarul Angela Cutasevici. „E o carte foarte interesantă şi, cu siguranţă, îşi va regăsi locul în toate filialele bibliotecii municipale”.
 
Proiectul este susţinut de grupul civic pentru patrimoniul cultural, Asociaţia Tinerilor Istorici din Republica Moldova, în parteneriat cu Primăria Chişinău. Mai multe despre „Identităţile Chişinăului. Oraşul interbelic" puteţi afla în această seară de la istoricul Sergiu Musteaţă la „Cine vine la noi?”.
 

Comentarii