Ştiri

Sursa imaginii: poza simbol

Postat de: Rusica Viorica

Ştiri / Cultură

03 Iun. 2019 / 15:00

A fost lansată colecţia de carte „Arhivele memoriei"

Recuperarea şi valorificarea istorică a memoriei victimelor regimului totalitar-comunist în perioada anilor 1940-1941,1944-1953 este genericul Programului de Stat în care au fost implicaţi istorici de la universităţi şi instituţii de cercetare din nordul, sudul şi centrul Republicii Moldova, potrivit Moldova 1.

În atenţia lor au fost supraveţuitorii celor trei valuri ale deportărilor, care după decenii de tăcere au avut curajul să vorbească despre chinurile prin care au trecut, a specificat directorul Programului de Stat, Anatol Petrencu. 

„Aşa s-a întîmplat că regimul comunist a ţinut în secret toate aceste crime. Oamenii care au pătimit merită să aibă şi ei un cuvânt de spus de aceea noi împreună cu cele 3 echipe care au realizat Programul de Stat am vorbit cu supraveţuitorii acestor momente dramatice, am înregistrat memoriile, le-am scris pe hârtie, le-am confruntat cu documentele de arhivă, cu arhivele personale", a adăugat Anatol Petrencu.

Istoricii care au colindat satele Moldovei pentru a dialoga cu foştii deportaţi spun că mărturiile lor sunt cutremurătoare, spune Ludmila Cojocaru, doctor în istorie, USM.

„La suprafaţă au ieşit detalii care nu pot fi găsite în arhivele fostelor structuri ale securităţii sovietice. M-a impresionat în aceste relatări puterea de viaţă, dorinţa de a supraveţui în aceste condiţii şi ca punct de reper a fost credinţa în Dumnezeu, dorinţa de a vorbi următoarelor generaţii prin ce au trecut cei care nu au supraveţuit", a povestit Ludmila Cojocaru.

Virgiliu Bârlădeanu, secretar ştiinţific al Programului de Stat a adăugat că oamenii aşteptau să-i întrebe cineva despre această istorie tragică.

„Majoritatea  au tăcut toată viaţa despre această dramă care au trăit-o, majoritatea nici cu familia nu prea vorbeau despre asta, cred că era prea mare drama ca s-o transmită, în special, celor mici, era ca un reflex de apărare...să-şi păzească familia", a conchis Virgiliu Bârlădeanu.

Dincolo de calvarul deportărilor colecţia de carte „Arhivele memoriei” readuce în circuit şi altă tragedie, a declarat Lidia Pădureac, prim vice-rector la Universitatea „Alecu Russo” din Bălţi.

„În mod deosebit atragem atenţia victimelor foametei, perioadă care este mai puţin elucidată în istoriografie. Memoria oamenilor care au supraveţuit foametei nu a fost recuperată. Cu regret la nivel oficial, la nivelul Statului, Parlamentul Republicii nu a recunoscut aceşti oameni în calitate de victime ale regimului totalitar comunist", a precizat Lidia Pădureac.

Munca echipelor de cercetători a ajuns la final, însă programul trebuie prelungit, consideră Anatol Petrencu.

„Fiecare echipă a publicat cîte  3 volume, avem 9 la număr şi mai avem şi „Exerciţiul memoriei” ceea ce înseamnă generalizarea, analiza memoriilor. Deşi cronologic, am terminat programul, totuşi oamenii mai vin cu dosare...trebuie să prelungim lucrul”, a spus Anatol Petrecu.

Elena Pintilei, director la Biblioteca Naţională a adăugat: „Pentru întreaga muncă de cercetare a istoricului şi profesorului Anatol Petrencu, venim cu acest Testimoniu de nobleţe şi-i mulţumim pentru întreaga activitate care s-a vărsat în paginile multiplelor monografii, manuale, artiicole ştiinţifice".

Colecţia de carte „Arhivele memoriei" a apărut datorită susţinerii de către stat al Programului de recuperare a memoriei victimelor regimului totalitar comunist. Volumele pot fi găsite la bibliotecile publice, iar o mare parte au fost oferite familiilor foştilor deportaţi.

Comentarii

Ultimele Ştiri

Restricţii de circulaţie în centrul capitalei

Ştiri / Social

25 Aug. 2019 / 09:36

Restricţii de circulaţie în centrul capitalei

Festivalul Strugurelui, la Cimişlia

Ştiri / Regional

25 Aug. 2019 / 09:04

Festivalul Strugurelui, la Cimişlia

Preţuri mai mari la legume

Ştiri / Economic

24 Aug. 2019 / 20:24

Preţuri mai mari la legume

Drumuri renovate în municipiul Ceadîr-Lunga

Ştiri / Regional

24 Aug. 2019 / 19:51

Drumuri renovate în municipiul Ceadîr-Lunga

Monumentul „Eliberării”, inaugurat în faţa AŞM

Ştiri / Cultură

24 Aug. 2019 / 19:20

Monumentul „Eliberării”, inaugurat în faţa AŞM

Vezi arhiva