Ştiri

Sursa imaginii: artico.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Cultură

26 Mai 2019 / 19:58

A fost lansată o culegere de articole publicistice despre corul „Lia-Ciocârlia”

Lia-Ciocârlia - o nouă paletă de culori - astfel este intitulată culegerea de articole publicistice despre evoluţia în timp a corului, fondat în anul 1973 şi condus mai multe decenii de către maestrul Eugen Mamot. Colectivul a fost şi rămâne un laborator de creaţie, de măiestrie şi prietenie pentru mii de copii care au cântat de-a lungul anilor în corul de copii „Lia-Ciocârlia”, relatează Mesager.

Evoluţia în timp a corului şi a personalităţii copiilor care au frecventat studioul se desprinde din monografia scrisă de fondatorul corului, Eugen Mamot.

„Lia-Ciocârlia o nouă paletă de culori este rezultatul muncii care a început în 1973, atunci când s-a pus temelia acestui colectiv, din trei grupuri corale, cu trei dirijori, cu educaţia copiilor pe diverse trepte şi astăzi, după 45 de ani de activitate, pot confirma că proiectul a fost bine gândit, a rezistat”, a declarat Eugen Mamot.

În cele 360 de pagini sunt descrise repetiţiile, concertele, turneele, festivalurile, dar şi participările   tinerilor corişti la serviciile divine din bisericile capitalei.

„Astăzi bisericile din Chişinău răsună de vocile copiilor care au crescut în Lia-Ciocârlia şi ei nu se deosebesc de colectivele profesioniste, este rezultatul muncii cu copiii în şcoli”, a menţionat Eugen Mamot.

De la începuturile sale, Lia-Ciocârlia a devenit mişcarea corală care a influenţat în bine dezvoltarea acestei culturi în Moldova, a deschis calea colectivelor de copii şi tineret la concursurile internaţionale  de unde se întorceau cu trofee. Repertoriul naţional, clasic şi universal, stilul de interpretare, dragostea faţă de acest gen de muzică sunt abordate în carte.

Compozitorul Eugen Mamot este autorul a peste 300 de creaţii vocal-simfonice, a scris 26 de cărţi, iar acum finalizează un nou volum tot despre cultura muzicală din Republica Moldova.

 

Comentarii