Ştiri

Sursa imaginii: moldpres.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Cultură

07 Dec. 2019 / 19:37

A opta ediţie a Campaniei Naţionale de promovare a lecturii „Să citim împreună” s-a încheiat

Au avut peste 50 de întâlniri cu cititorii din întreaga republică şi au discutat despre problematica cărţilor recomandate spre lectură. Este vorba despre Claudia Partole şi Ianoş Ţurcanu, autorii cărţilor recomandate spre lectură pe parcursul celei de-a opta Campanii Naţionale de promovare a lecturii „Să citim împreună”. La Conferinţa republicană de totalizare a evenimentului surprizele au fost deosebite, relatează Moldova 1.

Emoţionate, fetiţele de la Şcoala primară „Ion Creangă” din Ialoveni au prezentat o scenetă, inspirată din lecturi.

Experienţa de viaţă a Paulei, eroina cărţii Claudiei Partole „Rebela”, a ajutat-o  pe Liliana Jacot din Sângerei. „Am avut probleme care le-a avut şi ea şi, de aceea chiar m-a dus până la lacrimi. Relaţiile dintre părinţi şi copii, eu cu mama mea foarte greu ajungeam la un numitor comun, am reuşit după ce am citit această carte, ea m-a ajutat să mă regăsesc. Sunt foarte mulţumită, m-a apropiat de mama mea, doamna care a scris-o cred că a ajutat mulţi copii”, a spus Liliana Jacot.

Şi cartea lui Ianoş Ţurcanu „Poeme pe trepte încinse” a deschis noi orizonturi. „Poeme foarte bune, care mi-au intrat în inimă, extraordinar de frumoase”, a precizat Tatiana Dascăl, elevă.

„Lansând campania ne-am propus ca aceste cărţi să ajungă în cât mai multe biblioteci, şcoli, familii, dar cel mai mult ne-am dorit  să organizăm cât mai multe întâlniri  ale autorilor cu cititorii şi pe parcursul acestor luni am avut peste 50 de deplasări, întâlniri cu cititorii din diverse localităţi ale republicii. Un efort şi o provocare frumoasă care a dat şi rezultate frumoase”, a specificat directoarea adjunctă a Bibliotecii Naţionale pentru Copii „Ion Creangă”, Lilia Tcaci.

Întâlnirile cu cititorii au fost un îndemn pentru scriitori de a continua munca la masa de scris.

„A fost ceva nemaipomenit, te descoperi prin ceea ce spun copiii despre cartea ta, te descoperi în personajul pe care l-ai creat şi copiii îl îndrăgesc. Mi-au fost sugerate idei pentru a continua această „Rebelă”, băieţii mi-au reproşat că ar fi o carte pentru fete şi s-o continui scriind o carte pentru băieţi”, a menţionat Claudia Partole.

„Am dat mâna cu cei care au 10 la română. Pentru mine a fost important să  văd că este necesară cartea, cartea ne uneşte, cartea zâmbeşte, cartea adună copii, o frumuseţe totală şi sunt necesari şi scriitorii, gândurile noastre, ideile noastre au fost de folos acestor copii”, a declarat Ianoş Ţurcanu.

Următoarea Campanie Naţională de promovare a lecturii „Să citim împreună” va fi lansată în ianuarie 2020.  

Comentarii