Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Vasile Cojocari

Ştiri / Cultură

08 Mar. 2019 / 18:38

A zecea ediţie a Nopţii Cărţilor Deschise a avut loc la Chişinău

Au cumpărat cărţi la jumătate de preţ, au putut solicita autografe şi comenta noile apariţii editoriale. A zecea ediţie a Nopţii Cărţilor Deschise a reunit mai mulţi cititori. La evenimentul organizat de o editură din Chişinău, a fost acordat şi titlul „Omul de cuvânt al anului” de care s-a învrednicit poetul Vasile Romanciuc, relatează Mesager.

Oameni de diferite vârste răsfoiau, selectau, lecturau, cumpărau cărţi: o privelişte deosebită ce inspiră încredere, mai ales că printre cei care au inundat librăria la noaptea cărţilor deschise erau mulţi tineri.

„Vin des aici, dar bineînţeles când avem ocazia să luăm o carte la un preţ mai mic este o mare bucurie”, a spus o femeie.

„Am luat 4 cărţi. E o posibilitate de a citi mai mult, de a cunoaşte mai multe lucruri”, a declarat un bărbat.

 Şi oamenii care  au  deja biblioteci bune acasă au stat în rând să-şi facă plinul.

„Îmi aleg cărţile pe care nu le am. Am mulţi prieteni care vin să cumpere cărţi să le dăruiască altor prieteni sau să le aibă în bibliotecă, e un eveniment frumos, aşteptat de multă lume”, a spus criticul literar, Lucia Ţurcanu.

„O editură, iată al câtelea an ne face daruri  de cărţi foarte bune la preţuri foarte bune şi-i îndemn pe toţi să cumpere carte, să-şi facă o sărbătoare pentru că cartea e sărbătoare”, a spus scriitoarea, Maria Şleahtiţchi.  

„Este grija faţă de cititor. În ultimul timp lumea se plânge că nu are salarii, cărţile sunt scumpe şi atunci ca să mergem în întâmpinarea cititorilor, reducerile de 50 la sută sunt corecte, înseamnă preţ tăiat  în jumătate”, a spus directorul editurii, Gheorghe Erizanu.

Cei care procurau cărţi  solicitau  autografe de la unii autori, cărora nu le este indiferent în ce mâini ajung cărţile lor.

Pentru acordarea premiului „Omul de cuvânt”, editura a nominalizat cinci personalităţi. De prestigiosul titlu s-a învrednicit poetul, Vasile Romanciuc.

 „Om de cuvânt înseamnă un om care se zideşte, se construieşte zi de zi prin lecturi, prin carte devenind în felul acesta, cum zice părintele Arsenie Boca: O Zidire de mare preţ”, a spus Vasile Romanciuc.

Deţinătorii premiului Omul de cuvânt la ediţiile precedente  au fost Mariana Jitari, Lucia Ţurcanu, Maria Şleahtiţchi, Eugen Lungu şi Vladimir Beşleagă.

Comentarii