Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: trm.md

Ştiri / Cultură

28 Iul. 2020 / 15:29

Academicianul Gheorghe Mustea a fost distins cu titlul onorific „Om emerit”

Academicianul-compozitor Gheorghe Mustea, director artistic şi prim-dirijor al Orchestrei Simfonice Naţionale a IP Compania „Teleradio-Moldova” şi Artist al Poporului a fost distins cu titlul onorific „Om emerit”.

Prestigiosul titlu i-a fost oferit în cadrul unei ceremonii oficiale de către preşedintele Republicii Moldova pentru cei 50 de ani de activitate artistică, pentru cei 30 de ani aflat la pupitrul dirijoral al Orchestrei Simfonice Naţionale a Companiei Teleradio-Moldova, pentru promovarea artei muzicale din patrimoniul naţional şi universal.

„Pentru mine, acordarea acestui titlu este, în primul rând, o mare responsabilitate şi pentru ceea ce fac, ce am făcut şi pentru ce voi face în continuare. Îmi dau bine seama că totul trebuie făcut la cel mai înalt nivel, profesionist. Aceasta ne este menirea şi, de aceea, consider că e o mare responsabilitate şi onoare. Cred că este şi o recunoştinţă din partea societăţii pentru activitatea pe care am făcut-o până acum în cele patru direcţii pe care m-am axat în activitatea mea: compoziţia, dirijatul, interpretarea la mai multe instrumente şi activitatea didactică, care, pentru mine este foarte importantă”, a spus Gheorghe Mustea.

Întrebat ce face omul de creaţie acum, în pandemie, compozitorul a spus că orchestra este acum în concediu, iar pe la mijlocul lunii august revine la serviciu şi vor decide ce vor face mai departe. Şi dacă tot s-au permis concertele în aer liber, artistul a spus că deja sunt pregătite câteva concerte în cadrul emisiunilor televizate de la Moldova 1, al emisiunii „Prin muzică în Europa”, dar şi în cadrul abonamentului „Prietenii muzicii” de la Radio Moldova.

„Aceasta e cu referire la orchestră. Cât priveşte compoziţia, sigur că pentru mine a fost o perioadă foarte importantă, pentru că eu am putut să lucrez în această direcţie. Am terminat opera „Ştefan cel Mare” şi acum, având acest timp, care mereu lipsea, mă ocup de corectarea ştimilor, corectarea partiturilor şi această activitate este benefică pentru mine”, a menţionat Gheorghe Mustea.

Amintim că la 15 ianuarie 2020, în cadrului celei de-a VII-a ediţii a Premiilor Naţionale ale Ministerului Educaţiei Culturii şi Cercetării, academicianul Gheorghe Mustea a fost distins cu Premiul „Gavriil Muzicescu” în domeniul muzicii, pentru promovarea artei muzicale din patrimoniul naţional şi universal.

Sursa: Academia de Ştiinţe a Moldovei 

Comentarii