Ştiri

Sursa imaginii: unitem.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Cultură

21 Iul. 2020 / 12:07

Actorul Valeriu Cazacu s-a stins din viaţă

Actorul de teatru şi film Valeriu Cazacu, Artist al Poporului, s-a stins din viaţă în această dimineaţă la vârsta de 72 de ani. Anunţul a fost făcut pe pagina de socializare a Teatrului Naţional „Satiricus Ion Luca Caragiale”.

„Republica Moldova a pierdut un mare actor de teatru şi film. Deplângem dispariţia marelui actor şi exprimăm adâncă durere şi sincere condoleanţe apropiaţilor în legătură cu încetarea lui din viaţă. Dispariţia lui Valeriu Cazacu lasă un gol imens în viaţa noastră teatrală. Istoria şi toţi cei care l-au cunoscut îi vor păstra vie amintirea”, se menţionează în postarea Teatrului Naţional „Satiricus Ion Luca Caragiale”.

„Este o pierdere enormă pentru toată lumea, pentru spectatorul care venea la noi de fiecare seară, şi pentru colectivul nostru îndeosebi pentru că s-a mai dus un coleg, unul dintre cei mai dragi colegi, unul dintre fondatorii Teatrului Satiricus. A fost un om înzestrat cu simţul umorului, un om săritor la nevoie când cineva avea nevoie de ajutor”, susţine Igor Grosu, vicedirectorul Teatrului Naţional „Satiricus Ion Luca Caragiale”, citat de Mesager.

„Am învăţat multe de la el, din replicile sale tăioase, el era direct întodeauna, cu mult umor, cu mult haz. A fost un actor de comedie dintre cei puţini pe care îi are republica, un excelent, dar şi de dramă, şi îl cunoaştem în spectacole”, a spus directorul artistic al Teatrului Naţional „Satiricus Ion Luca Caragiale”, Ion Diviza, citat de Mesager.

Valeriu Cazacu s-a născut pe 18 februarie 1948, la Mateuţi, Rezina. Este unul dintre fondatorii Teatrului Naţional „Satiricus Ion Luca Caragiale”, un actor emblematic al acestui teatru, iar anterior a evoluat la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”. Pe scenele ambelor teatre a creat personaje memorabile. A fost, de asemenea, un actor foarte solicitat în cinematografie, jucând circa 40 de roluri în filme de producţie autohtonă şi străină. Valeriu Cazacu este unul dintre fondatorii „Teatrului de miniaturi”, unde a jucat în peste 100 de scheciuri şi scenete, în zeci de spectacole televizate şi radiofonice şi a dublat peste 40 de roluri în filme.

„Cu adâncă tristeţe, exprimăm sincere condoleanţe familiei, rudelor, prietenilor, întregii comunităţi teatrale şi cinematografice de la noi, precum şi tuturor celor care l-au cunoscut şi preţuit pe Omul şi Maestrul Valeriu Cazacu”, se spune în Necrologul semnat de preşedintele ţării, prim-ministrul, preşedinta Parlamentului şi ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării. 

În 1993, Valeriu Cazacu a fost distins cu titlul onorific „Maestru în Artă”, iar în 2011 – cu cel de „Artist al Poporului”. În 1996, la Stockholm, a obţinut premiul pentru cel mai expresiv rol care propagă valorile civilizaţiei, pentru Înţeleptul din „Beethoven cântă din pistol”. 

Comentarii