Ştiri

Sursa imaginii: moldpres.md

Postat de: Cornelia Stefoglu

Ştiri / Cultură

13 Dec. 2019 / 15:22

Albumul aniversar „Aurelian Silvestru. Vis şi destin”, lansat la Chişinău

Popas aniversar cu daruri deosebite. Astfel putem aprecia şedinţa Clubului Literar „Homo Aestheticus” de la Biblioteca Naţională a Moldovei, consacrată scriitorului, psihologului, publicistului şi pedagogului Aurelian Silvestru, membrul titular al Academiei Europene de Ştiinţe, Arte şi Literatură. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării al Republicii Moldova şi Institutul de Filologie Română „Bogdan Petriceicu - Hasdeu”, relatează Moldova 1.

Marea noutate a momentului a fost lansarea Albumului aniversar „Aurelian Silvestru. Vis şi destin”, realizat la Iaşi de doi buni prieteni, Filumena şi Daniel Corbu.

„O carte spectaculoasă acest „Vis şi destin”, ea cuprinde atât activitatea didactică a lui de fondator de şcoală, de autor de manuale şcolare, dar şi de scriitor valoros. O carte făcută cu dragoste şi respect de prieteni, pentru un prieten, e o solidaritate a prietenilor uniţi în acest „Vis şi derstin. Aurelian Silvestru”, a spus Daniel Corbu, scriitor şi editor din Iaşi.

Acum trei ani, la Iaşi a apărut Antologia lui Aurelian Silvestru „Mersul pe ape”.

„Acum aceeaşi editură lansează Albumul. Un album care are prieteni, are fotografii, fragmente din toate cărţile, e o plăcere să-l răsfoieşti”, a spus Iulian Filip, scriitor.

„Cel mai important este faptul că aici şi-au dat întâlnire prietenii mei, au venit cu foarte multe cuvinte de susţinere şi cu foarte multă lumină şi asta pe mine mă încurajează, mă ajută să merg înainte pentru că a scrie înseamnă, de fapt, a te sacrifica, iar a te sacrifica înseamnă a te sfinţi ca om, e o şansă deosebită pentru scriitor”, a spus Aurelian Silvestru, scriitor, director de liceu.

„Aurelian Silvestru scrie cărţi de învăţătură cu parabole, cu snoave, cu pilde biblice, cu pilde laice, care ne iniţiază în tainele universului, a lumii care este şi bună şi rea”, a spus academicianul Mihai Cimpoi.

Din epopeea amintirilor, Valeriu Matei a ales să descrie o călătorie din vara anului 1980 întreprinsă împreună cu Nicolae Dabija, Larisa şi Aurelian Silvestru de la Hotin până la Marea Neagră. Peste ani, călătoria a căpătat mai multe dimensiuni.

„Călătoria pedagogului, pe de o parte, care a călăuzit atâtea suflete, călătoria scriitorului în lumea reală şi în lumea imaginarului şi, desigur, este călătoria frumoasă a omului Aurelian Silvestru”, a spus Valeriu Matei, director ICR „Mihai Eminescu”.

„Domnul Aurelian Silvestru a fost şi rămâne un om al pământului şi al cerului de o potrivă şi al visului şi al faptei, al valorilor, a întemeierii şi perpetuării acestora în lume”, a spus profesoara Angela Lungu.

„Aurelian Silvestru, ca să folosesc o expresie de a sa este un creator de bunătate. Scrisul lui ne întăreşte prin lumina cuvântului, prin lumina credinţei. Din fărâmele de suflet pre care le dăruieşte cu multă generozitate copiilor, tinerilor-creşte lumină curată”, a spus poetul Vasile Romanciuc.

Lumină şi credinţă se revarsă şi din colindul pe versurile şi muzica lui Aurelian Silvestru, interpretat de Ansamblul de elevi de la liceul fondat şi condus de această distinsă personalitate a educaţiei, culturii naţionale, care la cei 70 de ani îşi propune importante proiecte ce vor deveni realitate.

Comentarii