Ştiri

Sursa imaginii: moldpres.md

Postat de: Bogdan Nigai

Ştiri / Cultură

30 Sep. 2020 / 16:11

Artistul plastic Mihai Mireanu a vernisat expoziţia „Galbenă gutuie”

Vitregiile istoriei, frumuseţea plaiului, tradiţiile din străbuni sunt izvoarele inspiraţiei pentru cunoscutul artist plastic Mihai Mireanu. La galeria "Constantin Brâncuşi" a fost inaugurată o expoziţie personală a pictorului, prilejuită de aniversarea de 70 de ani de la naştere, informează Moldova 1.

Punctul de pornire al expoziţiei este o compoziţie la care Mihai Mireanu ţine foarte mult, e "Galbena gutuie", care luminează  întreaga selecţie de lucrări, dar şi chipurile oamenilor veniţi să-i admire opera.

„Este tradiţionala noastră gutuie pe care părinţii o păstrau pe fereastră, între geamuri”, a specificat artistul plastic. 
 
Vizitatori şi confraţii de penel apreciază talentul de pictor al lui Mihai Mireanu, dar şi starea de bine sau îndemnul la meditaţie pe care le transmit lucrările artistului.
 
„Foarte plăcute, armonioase şi liniştitoare, aceste picturi emană o căldură cromatică foarte plăcută, caldă şi te îndeamnă la diferite gânduri, îţi aminteşte de copilărie, de covorul de acasă, de peisajele şi tradiţiile moldoveneşti”, a spus artistul plastic Teodora Hubenco.
 
E bine că poate reda frumuseţea lumii, că are resurse pentru asta şi foloseşte o gamă foarte elevată. E un pictor de valoare”, a spus pictorul Mihai Ţăruş. 
 
„Secretul lui este ca a făcut şi grafică. Acum face pictură şi iată ambianţa aceasta dintre grafică şi pictură. El a găsit sămânţa aceasta şi îşi exploatează eul la maximum”, s-a expus artistul plastic Florentin Leancă.
 
Drama oamenilor deportati în Gulag se regăseşte frecvent în creaţia pictorului. În ampla lucrare "Siberia dintotdeauna", chiar în centrul compoziţiei se  află şi micul Mihai Mireanu, pe care bunica l-a  salvat de exilul siberian aruncându-l din maşina ce-i ducea rudele în Siberia.
 
„Este tot neamul acolo, în Siberia, începând cu deţinuţii şi pînă la oameni paşnici, femei, copii care s-au transformat în oase", a povestit autorul.
 
Mihai Mireanu a scris şi o carte intitulată „Dulcea copilărie", pe care o va lansa la începutul lunii octombrie la şcoala din satul Olăneşti, Ştefan Vodă, unde a învăţat şi de unde şi-a luat zborul în lumea mare. Expoziţia va rămâne expusă la centrul expoziţional „Constantin Brâncuşi” până pe 11 octombrie. 
 

Comentarii