Ştiri

Sursa imaginii: moldpres.md

Postat de: trm.md

Ştiri / Cultură

07 Feb. 2020 / 18:02

Artistul plastic Sergiu Bădrăgan, la 60 de ani

Îmbină activitatea de creaţie cu munca de cadru didactic, îndrumător al tinerei generaţii de artişti! Vorbim despre Sergiu Bădrăgan, profesor la colegiul de arte „Alexandru Plămădeală” care ajuns la popasul aniversar de 60 de ani a inaugurat o expoziţie personală la galeria „Constantin Brâncuşi”. Generosul artist şi-a dorit ca alături de propriile lucrări să fie expuse şi cele mai valoroase creaţii ale foştilor săi discipoli.

Sergiu Bădrăgan nu urmează anumite rigori şi concepte în arta sa, ci „pictează ce are pe suflet”, după cum s-a exprimat la vernisaj preşedintele UAP, Dumitru Bolboceanu. Dovadă sunt lucrările care sugerează sursa de inspiraţie.

„Lumea care ne înconjoară, plaiul natal, locul unde trăim şi unde ne-am născut”, a declarat artistul plastic, Sergiu Bădrăgan.

În această selecţie de locuri dragi, atrag atenţia mai multe porţi, care semnifică pentru artist.

„Trecerea timpului dintr-un spaţiu în altul, este faţa unui gospodar şi porţile sunt foarte diverse ca formă, culoare, au ceva părintesc care te atrage, te întoarce înapoi la origini”, a declarat artistul plastic.

„Expoziţia de astăzi reprezintă un artist care foarte mult timp 51 l-a dăruit din propria iniţiativă şi din dragoste pentru tânăra generaţie”, a spus vicepreşedintele UAP, Ghenadie Jalbă.

În expoziţie sunt 120 de lucrări ale lui Sergiu Bădrăgan şi 80 realizate de discipoli. Maria-Eola Cecoltan a expus lucrarea de diplomă realizată ani în urmă sub îndrumarea lui Sergiu Bărdăgan.

„Cu drag îmi amintesc de acea perioadă petrecută la colegiu atunci când domnul Bădrăgan ne-a susţinut în tot entuziasmul nostru, în toate ideile şi ne ajuta şi la realizarea unor expoziţii personale, adică era ca un părinte artistic”, a precizat artistul plastic, Maria-Eola Cecoltan.

Şi actualii studenţi îi sunt recunoscători. „Mă consider cea mai norocoasă că am un aşa profesor. Cel mai mult apreciez faptul că datorită dumnealui noi am păstrat direcţia noastră spre artă”, „El nu doar profesor, este şi un prieten foarte bun”, au sus studenţii.

„Lucrez cu studenţii în acelaşi domeniu, al artei. Uneori mergem la studiu împreună, învăţăm unii de la alţii. Ei sunt inventivi, poate nu ştiu multe, dar au dar, au un simţ aparte al culorii, imaginii”, a declarat Sergiu Bădrăgan.

„Nu atât de des se hotărăşte un profesor universitar să vină în sala Brâncuşi cu discipolii săi şi să concureze cu ei. Sergiu Bădrăgan este un artist plastic de factură realistă care cu măiestrie mânuieşte penelul şi este foarte sensibil la frumuseţea naturii”, a declarat doctorul în studiul artelor, Eleonora Brigalda.

Lucrările lui Sergiu Bădrăgan şi ale discipolilor, reunite în expoziţia cu genericul „Pietate”, pot fi văzute la galeria Constantin Brâncuşi până în data de 23 februarie.

 

 

Comentarii

Ultimele Ştiri

Populaţia Republicii Moldova continuă să scadă

Ştiri / Social

12 Iul. 2020 / 18:48

Populaţia Republicii Moldova continuă să scadă

România: Creşte numărul persoanelor infectate cu COVID-19

Ştiri / Internaţional

12 Iul. 2020 / 18:00

România: Creşte numărul persoanelor infectate cu COVID-19

COVID-19 în Moldova: Au fost confirmate 174 de cazuri noi

Ştiri / Social

12 Iul. 2020 / 17:15

COVID-19 în Moldova: Au fost confirmate 174 de cazuri noi

Ţările cele mai afectate de COVID-19

Ştiri / Internaţional

12 Iul. 2020 / 15:02

Ţările cele mai afectate de COVID-19

Vezi arhiva