Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: trm.md

Ştiri / Cultură

30 Iun. 2020 / 14:43

Au fost desemnaţi câştigătorii concursului „Scriitori din localitatea mea”

Prima ediţie a concursului naţional online de eseuri „Scriitori din localitatea mea”. Astăzi, pe pagina de Facebook a Muzeului Naţional de Literatură „Mihail Kogălniceanu” au fost anunţaţi învingătorii, care se vor învrednici de diplome şi seturi de carte. Cele mai interesante eseuri vor fi publicate, informează Moldova 1.

Elevii au fost îndemnaţi să se intereseze ce scriitori s-au născut în loclitatea lor şi să scrie un eseu despre viaţa si creaţia, despre faptele culturale ale personalităţii care i-a impresionat.

„Ne-am propus să iniţiem un fel de arheologie literară, să pornim istoria literaturii române din stânga Prutului de acolo unde s-au născut scriitorii. Avem lucrări şi din stângă Prutului şi mai mult decât atât: au venit întrebări dacă ne pot scrie şi despre scriitorii de limba rusă din spaţiul Republicii Moldova. Am zis ca da. În general, literatura trebuie studiată pornind de la spaţiul larg al literaturii române, îngustându-se în spaţiul din stânga Prutului şi ajungând ca o piramidă cu vârful în jos în locul în care se află omul care scrie", a remarcat Maria Şleahtiţchi, directorul Muzeului Naţional de Literatură „Mihail Kogălniceanu”.

Concursul naţional de eseuri s-a desfăşurat în perioada 25 mai - 25 iunie. Au participat 107 elevi din toate ciclurile de învăţământ care au postat eseurile online, iar alţii le-au expediat în scrisori. Astfel, şi-au exprimat admiraţia, respectul şi recunostinţa pentru 81 de scriitori din localităţile lor.

„Au scris despre Nicolae Costenco, despre George Meniuc, despre Petru Zadnipru. Suntem bucuroşi că au ajuns pâna la Aura Maru, bunăoară. Au cuprins toate generaţiile. Primul avantaj este că vor cunoaşte scriitorii din localităţile lor şi vor face posibil să cunoască şi alţii aceşti scriitori, dar noi lucrăm cu mulţi oameni şi avem premii de carte, diplome pentru toată lumea, inclusiv pentru profesorii care îi învăţa pe aceşti elevi", a menţionat Maria Şleahtiţchi. 

După ce juriul competent a lecturat şi a selectat cele mai valoroase eseuri, pe pagina de Facebook a muzeului a fost  postată lista învingătorilor primei ediţii a concursului "Scriitori din localitatea ta". Pe site-ul instituţiei puteţi descoperi şi alte postări: date aniversare ale scriitorilor, expoziţii şi comentarii despre creaţia şi verticalitatea cu care au trecut prin vremuri tulburi.

 

Comentarii