Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Cornelia Stefoglu

Ştiri / Cultură

06 Feb. 2020 / 09:39

Biblioteca Municipală „B.P. Haşdeu” a lansat Programul de lectură „Chişinăul citeşte”

Biblioteca Municipală „B.P. Haşdeu” a lansat ediţia a XVII-a a Programului de lectură „Chişinăul citeşte”, prin care îşi propune constituirea unei comunităţi de cititori activi, iar cărţile propuse spre lectură se adresează celor trei categorii de cititori: copii, adolescenţi şi adulţi. Evenimentul este prilejuit de marcarea pe 5 februarie a Zilei Internaţionale a Cititului Împreună, care, la actuala ediţie are genericul: „Citim împreună pentru a vindeca planeta!”, relatează Mesager.

O comisie de experţi a selectat cărţile pentru cea de-a 17-a ediţie a campaniei Chişinăul citeşte. Astfel, micii cititori vor lectura „ Moldiţa-Crăiţa şi Zimbrişor-Cornişor de pe muntele Dor” de Viorica Covalschi

„Cartea este plină de mitofolclor românesc, este o intertextualitate care porneşte de la basmul descălecatului dar căruia i-am dat o altă turnură. Aşa că îmi las, dragii mei cititori, să descopere pentru că este ca o fântână din care eu sper că ei vor reveni mereu să se hidrateze literaliceşte vorbind”, a spus Viorica Covalschi, scriitoare.

„Un strigăt pe Nistru” de Gheorghe Budeanu este adresată, în special adolescenţilor.

„Generaţia tânără nu cunoaşte cele întâmplate în 1992 la Nistru. Nu cunoaşte adevărul despre acele timpuri. De aceea, noi, intelectualitatea: ziariştii, scriitorii, bibliotecarii ar trebui să avem întâlniri cu generaţia mai tânără pentru a le vorbi despre acele timpuri şi despre locul nostru în această parte geopolitică a lumii”, a spus Gheorghe Budeanu, scriitor.

Un roman important, apreciat deja cu premii este „Ziua de naştere a lui Mihai Mihailovici”.

„Un roman în care prima dată am reflectat o perioadă istorică atât de mare: 80 de ani de istorie din ziua când Basarabia a fost ocupată de Armata sovietică şi până în 2018 şi toate evenimentele încep pe 28 iunie, o zi nefastă pentru noi ca popor”, a spus scriitorul Dumitru Crudu.

Actriţele Daniele Burlaca ,Vera Mereuţă şi Ana Tcacenco au lecturat secvenţe din cărţile recomandate. Acestea vor fi distribuite în bibliotecile din Chişinău, unde vor avea loc întâlniri ale autorilor cu cititorii, ringuri de întrebări şi răspunsuri.

„Elementul nou va fi crearea unor filmuleţe de utilizatori, cititorii acestor cărţi pentru că ne dorim foarte mult ca în acest an să rezonăm cu acele rezultate PISA 2018 care spun că elevii noştri nu pătrund în esenţa textului literar. De aceea crearea paralelă a filmelor dar şi lectura cărţilor îi vor incita la lectură şi vor înţelege mai bine textul”, a spus Mariana Harjevschi, director Biblioteca municipală „B.P.Haşdeu”

„Un proiect extraordinar de frumos cu tradiţii mari. Este un lucru benefic pentru Chişinău,vă mulţumesc că vă implicaţi în tot ce se întâmplă în ceea ce ţine de editare, de carte, de dezvoltarea copiilor”, a spus Stela Mitriuc, şefa interimară a Direcţiei Cultură, Primăria Chişinău.

Campania Chişinăul citeşte va culmina în luna noiembrie cu un eveniment în premieră „Campionii lecturii” la care vor fi celebraţi cei mai buni cititori.

Comentarii

Ultimele Ştiri

Populaţia Republicii Moldova continuă să scadă

Ştiri / Social

12 Iul. 2020 / 18:48

Populaţia Republicii Moldova continuă să scadă

România: Creşte numărul persoanelor infectate cu COVID-19

Ştiri / Internaţional

12 Iul. 2020 / 18:00

România: Creşte numărul persoanelor infectate cu COVID-19

COVID-19 în Moldova: Au fost confirmate 174 de cazuri noi

Ştiri / Social

12 Iul. 2020 / 17:15

COVID-19 în Moldova: Au fost confirmate 174 de cazuri noi

Ţările cele mai afectate de COVID-19

Ştiri / Internaţional

12 Iul. 2020 / 15:02

Ţările cele mai afectate de COVID-19

Vezi arhiva