Ştiri

Sursa imaginii: cotidianul.md

Postat de: Mihaela Bucatari

Ştiri / Cultură

08 Ian. 2020 / 16:22

Biblioteca municipală B.P.Haşdeu s-a îmbogăţit cu un valoros studiu filmografic - „Chişinăul în filme”

O Colecţia „Chişinăuiană”, lansată de Biblioteca municipală B.P.Haşdeu, s-a îmbogăţit cu un valoros studiu filmografic: „Chişinăul în filme”, realizat de Larisa Ungureanu, critic de film. Munca de câţiva ani a autoarei prin Arhiva naţională, la studiourile „Moldova-film”, „Tele-film”, comunicarea cu cineaştii s-a soldat cu o carte necesară celor care vor să afle mai multe despre Chişinău, despre locurile şi personalităţile acestui oraş, imortalizate în filme artistice şi documentare, relatează Moldova 1.

„Am avut această oportunitate de a vorbi despre Chişinăul din filme şi nu doar în sensul critic,cum făceam eu, analitic: ci a vorbi din punct de vedere filmografic, adică de a descrie Chişinăul, de a găsi momente inedite din filme, de a descoperi, de fapt, Chişinăul. În primul rând pentru mine l-am descoperit”, a povestit criticul de film, Larisa Ungureanu.

Studioul filmografic a apărut sub egida Bibliotecii municipale B.P.Haşdeu.

„Pentru noi este o lucrare onorabilă pentru că fiind o instituţie de cultură încercăm să promovăm, să valorificăm istoria oraşului Chişinău. Observăm în această carte Chişinăul diferit, altă arhitectură, altă vestimentaţie. Descoperim personalităţile noastre absolut diferit pentru că aceste filme au captat personalităţile, arhitectura, istoria, vestimentaţia”, a spus directorul bibliotecii „B. P. Haşdeu”, Mariana Harjevschi.

Cercetarea numeroaselor surse pentru a se documenta asupra studiului i-a oferit Larisei Ungureanu şansa unor descoperiri.

„M-a impresionat, în primul rând munca cineaştilor de la Moldova-film, de la Tele-film Chişinău, sunt conştientă că lucrau sub un presing ideologic foarte mare dar au lăsat nişte urme inedite. Astăzi presingul s-a dus, dar a rămas Chişinăul înveşnicit în filme, au rămas personalităţile, Eugen Doga, Eugeniu Ureche, Nicolae Corlăteaniu, Nicolae Sulac, o mulţime de oameni care nu mai sunt”, a declarat criticul de film, Larisa Ungureanu.

„Aceasta nu este prima lucrare editată de Biblioteca municipală cu referire la Chişinău,am reuşit să transpunem istoria oraşului şi a personalităţilor în alte lucrări,precum Chişinăul în literatură,Chişinăul în pictură ,străzile oraşului nostru. Cu implicarea Larisei Ungureanu, am editat şi „Chişinăul în teatru”, a declarat directorul bibliotecii B. P. Haşdeu, Mariana Harjevschi.

Studiul „Chişinăul în filme” poate fi găsit la bibliotecile publice, iar activitatea de valorificare a istoriei culturale a capitalei va continua cu noi cercetări.

 

Comentarii