Ştiri

Sursa imaginii: moldpres.md

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Cultură

26 Sep. 2020 / 13:05

Biblioteca Naţională a dat startul Campaniei Nocturna Bibliotecilor 2020

„Rezistăm infodemiei" este genericul campaniei „Nocturna Bibliotecilor", care a debutat în seara de 25 septembrie şi continuă şi astăzi cu mai multe evenimente în aer liber, dar şi în format online. Evenimentul este organizat de Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova, în parteneriat cu Asociaţia Bibliotecarilor din România, Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetarii şi IREX Europe în Moldova, informează Moldova 1.

Scuarul  Bibliotecii Naţionale era inundat de cititori interesaţi de comunicare.

„Rezistăm infodemiei”, un generic actual, fiindcă acea avalanşă de informaţii care vine astăzi peste utilizatori este necesar ca să fie selectată”, a menţionat Elena Pintelei, director la Biblioteca Naţională.

În context, din 2015 pînă în prezent, bibliotecarii din Republica Moldova au avut parte de instruiri în domeniul educaţiei mediatice, susţinute de IREX Europe.

„Le-au dezvoltat gândirea critică, i-au ajutat să discearnă mai bine falsul de adevăr. Ei au încercat să le povestească şi celorlalţi membri ai comunităţii despre cât de important este să gândim critic”, a spus Daniela Galai, coordonatoare IREX Europe în Moldova.

Nocturna Bibliotecilor a avut în prim-plan lansarea romanului autobiografic „Prin nori de lapte şi venin" de Nicoleta Negrescu, o cronologie a suferinţei şi curajului.

 „Biografia mea: cum am trecut peste o luptă crâncenă: cancerul şi faptul cum am ieşit din depresie şi am ajuns învingătoare”, afimă Nicoleta Negrescu, autoarea cărţii.

„Este o cronică a stărilor oximoronice ale unui suflet şi ale unui corp îmbolnăvit care învaţă supravieţuirea”, a spus Maria Pilchin, critic literar.

 Din colecţia bibliotecii a fost selectată şi desfăşurată o expoziţie de caricaturi din revista „Chipăruş", faimoasă altă dată.

„Niciuna din caricaturi nu şi-a pierdut din valoare. Poate sunt vechi ca tehnică, desen, poate sunt vechi ca limbaj, fiindcă sunt cu caractere chirilice, dar sunt foarte actuale”, a menţionat Aliona Muntean, director adjunct Biblioteca Naţioanală.

 Bibliteca Naţională pentru copii "Ion Creangă" a organizat evenimentele online.

„O oră de poveste neobişnuită, se numeşte "Povestea de-a-îndoaselea". Prin joc, copiii şi părinţii învaţă cum să depisteze într-o poveste personaje care nu fac parte din ea”, a relatat Eugenia Bejan, director biblioteca Ion Creangă.

„Am aderat la această campanie naţională. Bibliotecile pot fi şi ele nonconformiste, inedite, creative şi iată că această formulă de nocturnă ne ajută ca să revenim din pandemie”, a afirmat Mariana Harjevschi, director Biblioteca „B.P. Hasdeu”.

Tinerii participanţi la cenaclurile de poezie de la  filialele Bibliotecii municipale "B. P. Hasdeu" au citit versuri în scuarul  Bibliotecii Onisifor Ghibu.

„În situaţia în care ne aflăm nu se prea fac evenimente şi suntem dornici de socializare, de a ne exprima şi a ne asculta”, a spus Oxana Gherman, poetă.

Şi alte biblioteci din municipiu şi-au deschis larg uşile la Nocturna 2020. Din cauza pandemiei, multe dintre evenimente au fost în format online, dar cu aceeaşi deschidere spre cunoaştere.

Comentarii