Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Ilie Pîrvan

Ştiri / Cultură

28 Mar. 2021 / 16:50

„Cămaşa Unirii”, o inedită expoziţie la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală

O premieră expoziţională a avut loc la Chişinău, în cadrul căreia a fost pusă în valoare o colecţie de cămăşi bărbăteşti, elementul central al evenimentului fiind o replică a cămăşii cu altiţă purtată de Elena Alistar, singura femeie din Sfatul Ţării, care a votat Actul Unirii la 27 martie 1918. Evenimentul, cu titlul simbolic „Cămaşa Unirii”, a fost organizat de Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală alături de comunitatea „Şezătoare Basarabia”, transmite Moldova 1.

Frumuseţea şi complexitatea cămăşii bărbăteşti cusută recent sunt puse în premieră în valoare.

„In patrimoniul muzeului avem foarte puţine cămăşi bărbăteşti şi atunci doamnele din şezătoarea „Basarabia” şi-au propus să salveze cât mai multe cămăşi vechi. Au zis: hai să facem acest lanţ al tradiţiei”, povesteşte cercetător ştiinţific Varvara Buzilă.

„Încercăm să facem un echilibru între cămaşa cu altiţă sau ia cunoscută şi cămaşa bărbătească. Despre cămaşa cu altiţă s-a vorbit mult, s-a cercetat, iar acum în prim-plan apare şi cămaşa bărbătească”, menţionează directorul Muzeului Naţional de Etnografie, Petru Vicol.

Cămăşile bărbăteşti etalate nu sunt piese de muzeu.

„Fiecare cămaşă pe care o vedeţi aici are o destinaţie foarte clară, este făcută pentru soţul, pentru feciorul, pentru nepotul cuiva şi are, plus la toate, şi o istorie aparte: femeia a făcut-o în perioada anului 2020 - 2021, in perioada pandemiei”, spune Varvara Buzilă.

Cunoscuta meşteriţă de covoare Raisa Lungu, membră si ea a comunităţii „Basarabia” a cusut o cămaşă pentru nepotul ei.

„Pentru nepoţelul de la Suceava, am dat culorile Tricolorului şi modelul de la o cămaşă mai veche şi îmi pare că mi s-a împlinit dorinţa”, spune femeia.

Expoziţia reprezintă bucuria, dar şi dorinţa de a reveni la tradiţii, la istoria noastră.

„Este, de fapt, o horă formată din 23 de cămăşi bărbăteşti, iar în centrul acestei hore apare o cămaşă cu altiţă. Este o replică a cămăşii pe care a purtat-o Elena Alistar, deputat în Sfatul Tării care a votat Unirea Basarabiei cu Romania în 1918”, a subliniat directorul Muzeului Naţional de Etnografie, Petru Vicol.

„La această ie noi am lucrat mai multe doamne din comunitatea „Basarabia”. Cineva a cusut altiţa, altcineva mâneca, spatele, pieptul, după care le-am unit. Nu în zadar este numită această expoziţie "Cămaşa Unirii", fiindcă, într-adevăr, uneşte lumea la ceva frumos şi bun!”, spune meşteriţa Liuba Irimia.

A lucrat cu drag la replica cămăşii Elenei Alistar şi îndrăgita interpretă Marina Dumbrăveanu. A venit şi cu o premieră, melodia „Ie să purtăm”.

„O minunată piesă, o melodie scrisă text de Semion Ropot şi melodia semnată de soţul meu, Victor Dumbrăveanu. Este un cântec dedicat Irinei Ropot, ştiind pasiunea ei pentru ie şi tot ce înseamnă folclor autentic. Apoi a venit cu ideea de a o îmbrăca într-un cântec”, povesteşte Marina Dumbrăveanu.

Expoziţia „Cămaşa Unirii” poate fi admirată la Muzeul Naţional de Etnografie până în data de 10 mai.

 

Comentarii