Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Cultură

07 Ian. 2020 / 18:27

Cartea pentru bărbaţi – noua apariţie editorială a ieromonahului Savatie Baştovoi

Nu‑l lovi pe cel mai slab, nu te vinde, cinsteşte pe cel mai bun, cinsteşte pe tatăl şi pe mama ta, nu fi fără Dumnezeu - sunt doar câteva din titlurile unor capitole din noua apariţie editorială „Cartea pentru bărbaţi”, a scriitorului ieromonah Savatie Baştovoi. Volumul lansat iniţial la Bucureşti reuneşte texte laconice, memorabile, adresate oricărui bărbat, indiferent de vârstă, origine, cultură sau credinţă, relatează Moldova 1.

După ce a editat câţiva ani în urmă „Cartea despre femei” într-o condiţie grafică deosebită şi cu un mesaj care a ajuns la inima cititorilor, ieromonahul Savatie Baştovoi şi-a propus să-i sensibilizeze şi pe bărbaţi.

Cartea are 20 de capitole, cu pasaje biblice din Vechiul şi Noul Testament, este ilustrată de autor şi scrisă după cum spune chiar autorul - în spiritul textelor milenare.

Savatie Baştovoi este autorul unor numeroase cărţi de eseuri, culegeri de versuri, romane, datorită cărora a intrat în circuitul european. Nu-şi programează editarea şi lansarea cărţilor, este omul inspiraţiei.

Dintre numeroasele subiecte  pentru viitoarele cărţi, scriitorul s-a referit la o problemă actuală.

„Un gând de carte în care natura vorbeşte, pentru că am copilărit în pădure, m-am întors acum acolo şi vreau să fac o carte în contextul tulburării contemporane, să comunic stări profunde, curate, prin intermediul descrierii, foarte scurte, în stil poetic, aproape de haiku-ul japonez”, a declarat Savatie Baştovoi.

Savatie Baştovoi a studiat la Facultatea de Filosofie a Universităţii de Vest din Timişoara, este pasionat de pictură, teologie, a predat iconografia la Seminarul teologic din Chişinău. În 2002 a fost hirotonit ieromonah. A slujit la Mănăstirea Noul Neamţ, acum la Mănăstirea Oricova din raionul Călăraşi. Creaţia literară i-a fost apreciată cu numeroase premii în Republica Moldova, România şi în străinătate. Recent a organizat la Călăraşi primul concurs de pictură consacrat obiceiurilor de iarnă. 

Comentarii