Ştiri

Sursa imaginii: mecc.gov.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Cultură

11 Apr. 2019 / 18:23

Cărţi din opt ţări pot fi găsite la Salonul Internaţional de Carte

Cărţile a peste 100 de edituri din opt ţări pot fi găsite la cea de-a 23-a ediţie a Salonului Internaţional de Carte pentru Copii şi Tineret, care şi-a deschis astăzi larg uşile pentru numeroşii iubitori de lectură. Evenimentul este organizat de Secţia Naţională din Republica Moldova a Consiliului Internaţional al Cărţii pentru Copii şi Tineret, Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării (MECC) şi uniunile de creaţie, relatează Mesager.

Lumea fantastică, plină de înţelepciune, mistere şi aventuri a cărţilor a atras ca un magnet numeroşii cititori veniţi din diferite raioane.

„Cred că aceşti copii minunaţi merită un aşa eveniment dedicat lor, acolo unde ei se simt ca personajele din cărţile preferate, foarte importanţi”, a declarat Eugenia Bejan, directoarea interimară a Bibliotecii Naţionale pentru Copii „Ion Creangă”.

Şi scriitorii au fost bucuroşi să-şi întâlnească cititorii.

„Cu cărţile în mână, comentând, citind, este o sărbătoare pentru noi să vedem atâta lume frumoasă în jurul cărţii”, a spus Aurelian Silvestru, scriitor şi director de liceu.

„Cartea transformă pustiul într-o grădină şi preface răul în ceva frumos şi noi încercăm să transformăm întunericul în lumină”, afirmă scriitorul Ianoş Ţurcanu.

Prima acţiune importantă „Ascultă povestea mea preferată” l-a avut protagonist pe Dereck J. Hogan, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, care a dat citire basmului american „Unde-s doi puterea creşte”. La finele poveştii, ambasadorul a răspuns la numeroasele întrebări ale elevilor, dar şi ale jurnaliştilor despre rolul lecturii.

La plecare, toţi vizitatorii au primit în dar cartea surpriză a Claudiei Partole „Motanul cel cu 7 vieţi”.

„E un motan care a trăit şapte vieţi şi în una din ele a ajuns la Salonul Internaţional de Carte. O carte veselă, o carte ce vrea să-i poarte pe copii în lumea copilăriei, să le crească amintirile, pentru că începem să creştem din clipa când atingem o carte”, susţine Claudia Partole.

Cartea a fost editată cu sprijinul financiar al MECC şi al donatorilor şi va fi oferită la 15 mii de vizitatori. Salonul se va desfăşura până duminică şi va culmina cu gala premiilor.

Comentarii