Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Rusica Viorica

Ştiri / Cultură

06 Dec. 2019 / 18:40

Catedrala „Sfânta Teodora de la Sihla” la 125 de ani

La 125 de ani de la inaugurare, Catedrala „Sfânta Teodora de la Sihla” e mai frumoasă ca oricând, prin valoarea istorică şi arhitecturală, prin enoriaşii care frecventează cu smerenie acest sfânt locaş şi prin prestaţia exemplară a protoiereului Ioan Ciuntu, de 25 de ani paroh al Catedralei. Cu acest prilej a avut loc o suită de manifestaţii cultural-creştine, relatează Mesager.

Slujba de pomenire a faptelor culturale ale primului Mitropolit al Basarabiei, Gurie Grosu, a fost săvârşită de un Sobor de preoţi  în frunte cu parohul protoiereu Ioan Ciuntu.

„Am ajuns la 125 de ani ai Catedralei Sfânta Teodora de la Sihla, biserică istorică ce a fost a Liceului Regina Maria, apoi a fost Muzeul ateismului, sală de dans şi de sport, iată că Bunul Dumnezeu a voit să-mi revină misiunea nobilă în ca în  1992-93 să treacă în cadrul Mitropoliei şi iată sunt un sfert de veac. Am şi refăcut biserica, pictura”, spune Ioan Ciuntu.

„Părintele paroh al acestei biserici este un intelectual care scrie cărţi, promovează cultura”, susţine Ana Bantoş, cercetător ştiinţific.

„Ioan Ciuntu îl preţuiesc pentru sinceritatea cu care vine la slujbă, pentru ce a făcut: o bijuterie  din această clădire care este Catedrala neamului românesc”, spune Zina Ţarnă, enoriaşă.

„E din ce în ce mai luminoasă, mai frumoasă, mai primitoare, ne ridică inimile credincioşilor la Dumnezeu. Ca reprezentant al Bisericii catolice am venit din toată inima. Totdeauna l-am urmărit cu simpatie pe părintele Ioan, un adevărat luptător, un formator de idei”, a spus Anton Coşa, Episcop Biserica romano-catolică.

„L-am cunoscut ca deputat activ în primul Parlament, un patriot adevărat al neamului, a pledat pentru credinţă, pentru valori fiind şi vicepreşedinte al comisiei parlamentare respective”, spune Pintilie Pârvan, Asociaţia „Parlamentul -90”.

Sărbătoarea a continuat la Centrul de cultură „Ginta Latină” cu un program artistic şi lansarea noilor cărţi ale protoiereului  Ciuntu, care s-a învrednicit de Diploma de merit a Academiei de Ştiinţe .

Născut la 5 decembrie,1954 la Păuleşti, Călăraşi, Ioan Ciuntu a parcurs  calea de la preot până la protoiereu, mitrofor, deputat în primul Parlament, deţinător al Ordinului Republicii.

Comentarii