Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Popa Irina

Ştiri / Cultură

04 Dec. 2019 / 20:32

„Ce este muzica şi cum s-o înţelegem?” – o nouă apariţie editorială a muzicologului Ion Gagim

„Ce este muzica şi cum s-o înţelegem?” - este titlul unei cărţi ce-i va inspira şi-i va bucura pe cei care vor să descopere tainele acestei arte. A încercat să răspundă la aceste întrebări în temeiul vastei experienţe muzicologul Ion Gagim, profesor universitar la Universitatea „Alecu Russo” din Bălţi, cel care a lansat cartea „Ce este muzica şi cum s-o înţelegem?”, relatează Mesager.

Ion Gagim a  generalizat experienţa sa în dorinţa de a aduce muzica mai aproape de cei care vor s-o înţeleagă or muzica, în opinia lui, reprezintă un întreg univers.

„Este unul din cele mai tainice fenomene din lumea aceasta, un limbaj criptic, ezoteric, trebuie să înveţi foarte mult, trebuie să înveţi a auzi, trebuie să înveţi a asculta, trebuie să descifrezi misterul sunetului şi abia atunci dacă vom putea înţelege muzica marilor maeştri Bach, Betoven, Enescu, Ceacovschi”, spune Ion Gagim.

„Este o cercetare foarte amplă destinată nu doar specialiştilor, ci şi oamenilor care vor să se apropie de muzică, s-o înţeleagă”, afirmă Pavel Gămurari, preşedintele Uniunii Compozitorilor.

„Profesorul Ion Gagim este cel mai neobosit în ceea ce priveşte analiza profundă a muzicii în toate aspectele: şi ştiinţific, şi artistic, şi religios”, menţionează compozitorul Gheorghe Mustea.

În context preşedintele de onoare al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor l-a numit pe Ion Gagim „un misionar,mesager al muzicii de valoare".

Cartea vine în ajutorul ascultătorilor care au nevoie de  îndrumări. 

„Sunt cugetări foarte profunde privind procesul de tratare a eu-lui prin muzică şi asta ne încurajează s-o percepem, s-o învăţăm, s-o promovăm şi să ne vedem în muzică”, afirmă Mariana Vacarciuc, conferenţiar universitar.

„Trebuie să învăţăm a asculta, în primul rând, muzica ce este adresată auzului, aceste sunete spun „Asculta-ţi-mă”. Este o bucurie spirituală, dar pe urmă este un efort pentru că să ajungi pe vârful muntelui trebuie să parcurgi o cale, este un efort bucurie, nu un efort chin”, susţine autorul cărţii.

Ion Gagim este autorul a 40 de cărţi, 170 de lucrări ştiinţifice, toate  fiind deschideri de drumuri în  cunoaşterea universului sublim al muzicii. 

Comentarii