Ştiri

Sursa imaginii: deschide.md

Postat de: Vasile Cojocari

Ştiri / Cultură

12 Apr. 2019 / 18:57

Cea de-a 23 ediţie a Salonului internaţional de carte pentru copii cu continuă expoziţii, ateliere şi noi apariţii editoriale

Suita manifestaţiilor prilejuite de cea de-a 23 ediţie a Salonului internaţional de carte pentru copii a continuat astăzi cu expoziţii, ateliere de creaţie, prezentarea noilor apariţii editoriale. Un popas inedit cu reprezentări teatralizate a avut loc la lansarea noii cărţi a marelui scriitor Spiridon Vangheli –„Şcoala vieţii”, relatează Mesager.

S-au inspirat din „Şcoala vieţii” lui  Spiridon Vangheli şi au prezentat secvenţe  teatralizate din această carte.

„Despre viaţa unui copil Sandu care a avut o boală de mic şi această boală era dorul de casă”, a spus un bărbat.

„Ne este dragă creaţia lui Spiridon Vangheli, e foarte frumoasă şi exprimă dorul de casa părintească”, a declarat un alt bărbat.  

Reprezentaţia teatralizată a continuat cu o tulburătoare melodie a Auricăi Basarabeanca  parcă desprinsă din contextul cărţii lui Spiridon Vangheli.

Şcoala Vieţii ,spune scriitorul, este cel mai mare profesor şi lecţiile ei sunt foarte importante.

„Când ţi-a da viaţa lecţii poţi să ieşi om,dar dacă ai să fugi de tumultul vieţii,acolo e cea mai mare şcoală şi am încercat să descifrez acest lucru în această ultimă carte. Această carte e un pic mai complicată,dar e timpul copii cresc,trebuie  şi oleacă de algebră în literatură”, a spus scriitorul poporului, Spiridon Vangheli.

Un moment special a fost evocarea regretatei soţii a scriitorului: Eleonora Vangheli exact la un an de la trecerea in nefiinţa.

„Anul trecut la lansare, elevii noştri au realizat un spectacol din cartea consacrată Eleonorei Vangheli. Azi aducem un omagiu Crăiţei cu ochi albaştri a lui Spiridon Vangheli,soţiei pe care a iubit-o şi care l-a inspirat”, a spus directorul liceului, Ion Sireţeanu.

„Eleonora a fost marele meu noroc în viaţă,îi mulţumesc,e greu plugul pe care-l ţine scriitorul,are nevoie de mare ajutor şi acest ajutor mi-a fost Eleonora. Împreună cu dânsa şi copii eram cele 5 degete de la mînă4 Îmi pare rău că nu-i printre noi”, a declarat Spiridon Vangheli.

Numeroasele daruri spirituale  oferite de copii şi profesori au fost completate cu unul mai special.

„Această pasăre să vă amintească de noi, de colaborarea de o viaţă, vă mulţumim că sunteţi, şi-i mulţumim lui Dumnezeu că mi-a dat o viaţă în care să vă cunosc”, a spus profesorul din liceu, Zinaida Galben-Panciuc.

Viaţa distinsului  scriitor cu tot frământul, bucuriile şi durerile este tema unei cărţi în curs de apariţie: Spiridon Vangheli-destăinuiri din Ţara lui Guguţă, copilul care a cucerit lumea.

Comentarii

Ultimele Ştiri

Târgul Internaţional de Caritate, la a 23-a ediţie

Ştiri / Social

08 Dec. 2019 / 19:34

Târgul Internaţional de Caritate, la a 23-a ediţie

Alertă pe Aeroportul Chişinău

Ştiri / Social

08 Dec. 2019 / 18:42

Alertă pe Aeroportul Chişinău

A fost constituit Partidul Acţiunii Comune Congresul Civic

Ştiri / Politic

08 Dec. 2019 / 17:13

A fost constituit Partidul Acţiunii Comune Congresul Civic

Mii de persoane au protestat în Ucraina

Ştiri / Internaţional

08 Dec. 2019 / 17:02

Mii de persoane au protestat în Ucraina

Forumul Democraţiei Locale s-a desfăşurat la Cahul

Ştiri / Regional

08 Dec. 2019 / 16:30

Forumul Democraţiei Locale s-a desfăşurat la Cahul

Zi de doliu în Ucraina

Ştiri / Internaţional

08 Dec. 2019 / 16:10

Zi de doliu în Ucraina

Vezi arhiva