Ştiri

Sursa imaginii: foto simbol//wordpress

Postat de: Vasile Cojocari

Ştiri / Cultură

19 Apr. 2019 / 19:44

Cea de-a şasea ediţie a festivalului „Gavriil Muzicescu” s-a desfăşurat la Chişinău

Sublimul muzicii corale a reunit la Chişinău! 16 colective din mai multe localităţi ale republicii, care au participat la festivalul naţional de interpretare corală „Gavriil Muzicescu”. Cea de-a 6 ediţie a evenimentului cultural este consacrată aniversării de 115 ani de la trecerea în eternitate a marelui dirijor compozitor Gavriil Muzicescu, relatează Radio Moldova Actualităţi.

Cu mult înainte de începerea festivalului, formaţia corală mixtă „Ars Nova” de la colegiul de muzică şi pedagogie din Bălţi repeta în scenă programul obligatoriu propus de organizatori.

„Astăzi avem emoţii pentru că prima dată venim să participăm la aşa un eveniment amplu pentru ţara noastră. Avem repertoriu naţional şi universal, cred că muzica corală ne educă, a spus prim dirijorul „Ars Nova”, Ana Cuşcenco.

„Ne pare foarte rău că muzica vocal-corală e pe cale de dispariţie dar datorită acestor organizatori ai festivalului această muzică încă trăieşte”, a declarat un bărbat.

„Este o posibilitate să lucrezi cu mai multe persoane talentate de la care înveţi, simţi muzica, ai alături prietenii, colegii”, a spus o femeie.

Potrivit regulamentului fiecare cor va interpreta o creaţie de Gavriil Muzicescu. Prestaţia participanţilor a fost apreciată de un juriu, preşedinte, maestrul Valentin Gruiescu, compozitor, muzicolog, profesor la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti,care a susţinut la Chişinău şi un master klas de artă corală.

„Chişinăul este acum capitala muzicii corale. Faptul că tinerii cântă e minunat, iar festivalul perpetuează memoria lui Gavriil Muzicescu, a fost un mare geniu, un mare patriot, iar aceşti tineri îi vor duce mai departe creaţia”, a declarat preşedintele juriului, Valentin Gruiescu.

„Înaintea sărbătorilor pascale e foarte frumos să medităm asupra vieţii, să ne pătrundem de emoţii prin cântec, mă bucur că muzica corală în Republica Moldova există, tradiţiile sunt frumoase şi e de datoria noastră să le păstrăm şi să le promovăm”, a declarat preşedintele Uniunii Muzicienilor, Svetlana Bivol.

Trofee cu imaginea lui Gavriil Muzicescu au fost înmânate tuturor participanţilor la festivalul de interpretare corală organizat de Uniunea Muzicienilor.

Comentarii