Ştiri

Sursa imaginii: diez.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Cultură

14 Apr. 2019 / 15:30

Cea mai longevivă piesă de teatru, pe scena Teatrului Naţional „Mihai Eminescu”

„Cursa de şoareci” de Agatha Christie, cea mai longevivă piesă de teatru din istorie, a fost prezentată în premieră pe scena Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău de echipa Teatrului Naţional „Ion Luca Caragiale” din Bucureşti. Evenimentul s-a produs în contextul celei de-a VI-a ediţii a proiectului „Teatrul Românesc la Bucureşti şi Chişinău”, relatează Moldova 1.

Sala Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” s-a umplut cu spectatori veniţi să vadă spectacolul.

„Iubim teatrul, foarte mult apreciem Teatrul „Mihai Eminescu”. Astăzi am venit la teatrul din Bucureşti”, a spus Viorica Şighera, spectatoare din Cahul.

„Să ştiţi că doamna care a venit de la Cahul nu a făcut acest drum degeaba, este unul dintre cele mai bune spectacole ale Teatrului Naţional şi sunt convins că ea şi toţi spectatorii o să plece bucuroşi”, a declarat Tomi Cristin, actor din Bucureşti.

„Cursa de şoareci” începe ca o poveste romantică şi ajunge la momente de nelinişte, spaime, tensiune dramatică, detectivul şi toată lumea caută  criminalul. Agatha Christie a pornit de la un caz real ce a avut loc în 1945, iar după premiera din 1952, critica de teatru aprecia piesa drept o capodoperă a genului poliţist. De atunci, în Marea Britanie au fost jucate 27 de mii de reprezentaţii.

„Cursa de şoareci” este montată pe toate continentele. În România a fost transpusă în scenă în premieră de regizorul Erwin Şimşensohn.

„Sunt mândru ca regizor că unul din spectacolele mele la Teatrul Naţional a fost ales să vină în acest turneu. Un text valoros, important, care poate merge la public foarte bine, dovadă că după premiera ce a avut loc în februarie anul trecut, se joacă de atunci cu sala arhiplină”, susţine Erwin Şimşensohn.

Turneul Naţionalului din Bucureşti se desfăşoară în contextul unui proiect deosebit.

„Teatrul Unirii, aşa cum l-am numit de la prima ediţie din 2014, atunci când am pornit acest proiect care s-a încununat cu succes, din el s-a născut Reuniunea Teatrelor Naţionale Româneşti de pe ambele maluri ale Prutului”, a declarat Petru Hadârcă, directorul Teatrului Naţional „Mihai Eminescu”.

Cel de-al doilea spectacol „A fost odată în România”, jucat la Chişinău de Naţionalul din Bucureşti, este o producţie scenică plină de umor şi dramatism despre lumea de azi şi cea de acum o sută de ani.

Comentarii