Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: trm.md

Ştiri / Cultură

15 Noi. 2020 / 13:37

Cei mai valoroşi sculptori din Moldova s-au reunit la Glodeni la o tabără

O tabără de sculptură în aer liber pe timp de pandemie este evenimentul care a reunit la Glodeni cei mai valoroşi artişti din această breaslă de la noi. Aceştia finisează acum busturile unor mari scriitori români, precum Mihai Eminescu, George Coşbuc, Alexei Mateevici, Grigore Vieru şi criticului literar Vasile Coroban, originar din aceste locuri. Desfăşurarea taberei de sculptură a fost susţinută financiar de Consiliul raional Glodeni, iar lucrările vor imprima mai multă valoare, culoare şi demnitate acestei locaţii, relatează Moldova 1.

„Pentru prima dată avem o tabără de cioplit în piatră. Mie mi-a revenit o misiune mai complicată - să-l sculptez pe Grigiore Vieru, care este cunoscut de copii şi bătrâni”, a menţionat sculptorul Mihai Damian.

Eugen Sterpu lucrează la chipul distinsului critic Vasile Coroban.

„Acum nu-l vedeţi pe Vasile Coroban, fiindcă asta-i o bucata de piatră. Iată schiţa care m-a ajutat să lucrez. Au fost ieri nişte copii şi i-au rupt nasul. Şi iată, trebuie să-i dau forţă şi să termin lucrarea”, a spus Eugen Sterpu.

„Mi-a fost sortit să realizez bustul lui Alexei Mateevici. Am mers pe o cale mai realistă şi am încercat să-l realizez pe Mateevici aşa cum mi-l închipui eu. Practic a doua săptămână noi lucram, dar s-a lucrat mult, fără zile de odihna, de dimineaţă pâna seara”, a menţionat sculptorul Ion Zderciuc.

Autorul viitorului bust al lui Eminescu, Iurie Platon, a venit la tabără din Germania.

„Familia mea e acolo. Am şi atelier acolo, dar niciodată nu am fost plecat din Moldova. Şi aici am atelier. În ultimul timp am participat la multe tabere, practic, pe tot globul  pamântesc”, a precizat Iurie Platon.

„Este un portret al lui George Coşbuc aproape de final. Acest bust l-am realizat cu Alexei Vidraşcu, corodonatorul acestei tabere. Ar fi bine ca exemplul Glodeniului să-l ia toate raioanele din republică”, susţine sculptorul Eric Perjovschi.

„Ideea aparţine preledintelui raionului. Ei doreau nişte busturi să le executam în lemn. Noi am venit cu o propunere: să facem din piatră cu un onorariu simbolic. Ei au ales chipurile care trebuiau cioplite ”, a specificat Alexei Vidraşcu, sculptor, coordonator tabără.

Un susţinător al sculptorilor a fost în aceste zile Olga Mutelică, şefa Sectiei cultură Glodeni.

„Când au adus aceste pietre mari chiar mă gândeam cum să se realizeze ceea ce ne-am propus, dar pe zi ce trecea am văzut că se conturează nişte chipuri tot mai pronunţate. Au lucrat şse sculptori, care în fiecare zi au fost vizitaţi de elevi pentru a vedea pe viu cum se face sculptura şi au rămas foarte impresionaţi”, a spus Olga Mutelică.

„Îmi place foarte mult această expoziţie. În primul rând, pentru că este şi numele lui Vasile Coroban, îl poartă liceul nostru şi ne mândrim cu acest nume"; „Sculpturi foarte frumoase care reprezintă cei mai buni scriitori”; „Asta e o memorie mare pentru Moldova, pentru Glodeni”, au spus oamenii.

După ce vor fi finalizate, lucrările vor pune începutul unei galerii a personalităţilor în faţa Consiliului raional Glodeni.

 

 

Comentarii