Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: trm.md

Ştiri / Cultură

10 Feb. 2020 / 15:00

„Clipe de zbor” - o nouă lucrare semnată de omul de televiziune, Ecaterina Ichim-Căldare

S-a afirmat în calitate de regizoare la Televiziunea Naţională, a cunoscut din proprie experienţă bucuriile şi dramele semenilor ei, plecaţi în Italia pentru a supraveţui. În pofida greutăţilor prin care a trecut Ecaterina Ichim-Căldare a rămas acelaşi om de suflet, care iubeşte viaţa, oamenii, poezia. Ajunsă la un popas aniversar, ea şi-a adunat prietenii şi rudele la lansarea unei cărţi de poezii „Clipe de zbor”, în care a inclus şi arborele genealogic al familiei sale, la care a lucrat vreo 14 ani, relatează Moldova 1.

Vocii frumoase a Veronicăi Văluţă Bantaş i s-a alăturat la un moment dat şi cea a sărbătoritei, au  interpretat o melodie pe versurile şi muzica Ecaterinei Căldare din cartea „Clipe de zbor”.

„Poezii amatoriceşti dedicate şi părinţilor şi prietenilor şi valurilor vieţii care îmi răvăşeau sufletul şi poeziile acestea deseori le începeam a cânta, îmi venea melodia”, a spus Ecaterina Ichim-Căldare.

Ecaterina a inclus în carte şi rezultatul muncii în arhive.

„În onoarea părinţilor mei, am hotărît să introduc în cărţulia aceasta şi arborele genealogic asupra căruia am lucrat vreo 14 ani şi care întruneşte mai multe ramuri ale existenţei mele”, povesteşte autoarea.

Versurile Ecaterinei Căldare au fost recitate şi de o bună prietenă, Olga Ciolacu.

„Este una dintre puţinele mele prietene de cursă lungă. O iubesc enorm pentru că a înfruntat toatre sfidările vierţii cu un curaj molipsitor absolut şi cred că astăzi la această vârstă este o învingătoare”, a menţionat Olga Ciolacu, artistă a poporului.

Colegii de ieri şi de astăzi din televiziune o respectă.

 „A fost mereu energică, mereu inspirată cu multe iniţiative. Am avut o nouă colaborare cu ea atunci  când se afla peste hotare, am realizat câteva reportaje despre activitatea ei în diaspora şi acolo a încercat să adune oamenii la un loc, să-i ajute să nu-şi piardă legătura cu ţara”, susţine Ludmila Barbă. jurnalistă la Moldova 1.  

„Am cunoscut-o pe Ecaterina inclusiv la Telematinal, unde am lucrat împreună mai mulţi ani şi era ca un argint viu  în studio, la montare, iar un om talentat e talentat în mai multe direcţii. Ecaterina a scris multe versuri, a cercetat prin arhive până a reuşit să creeze arborele genealogic”, a spus Corina Fusu, fostă jurnalistă la postul public de televiziune.

După aproape 35 de ani de televiziune, Ecaterina spune că această muncă a fost o pasiune.

„Mai mult o pasiune decât o sursă de existenţă. O muncă făcută din dragoste, am cunoscut foarte multă lume în TV, acolo au lucrat şi lucrează şi azi oameni de excepţie”, precizează Ecaterina Iachim-Căldare.

„Clipe de zbor” este cea de-a doua carte a Ecaterinei Căldare, după cea din 2005, „Floare în toamnă”. Le-a editat din resurse proprii şi sunt destinate rudelor şi  prietenilor.

 

Comentarii