Ştiri

Sursa imaginii: ea.md

Postat de: Cornelia Stefoglu

Ştiri / Cultură

12 Feb. 2020 / 16:56

„Comori spirituale cioplite în lemn” – expoziţia aniversară a lui Victor Pelin

Descoperă în lemn mesaje şi frumuseţi nebănuite ale naturii şi le transpune în obiecte de artă admirate de oameni! Vorbim despre Victor Pelin, deţinător al prestigiosului titlu onorific Meşter- Faur care şi-a invitat prietenii la expoziţia aniversară „Comori spirituale cioplite în lemn”. Evenimentul este organizat de Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală şi Centrul Naţional de Conservare şi Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, relatează Mesager.

Lăzi de zestre, farfurii decorative, blidare, linguri ornamentate cu simboluri tradiţionale, trofee pentru concursuri şi festivaluri sunt dovada că Victor Pelin este creatorul popular care merită pe deplin titlul de meşter - faur, mâini de aur.

„Cu adevărat este un meşter cunoscut, ţine foarte mult la tradiţie şi dacă altă dată cioplea în lemn cu elemente mai moderne, astăzi îl regăsim frumos aducând în toate obiectele semnele noastre tradiţionale”, a spus Diana Decusară, director CNCPPCI.

„Victor Pelin este un prieten al muzeului, am avut mai multe colaborări. Dumnealui a participat la procesul de restaurare a foişorului pentru muzică din grădina Botanică a muzeului nostru şi-a împărtăşit experienţa altor meşteri”, a spus Petru Vicol, director al Muzeului de Etnografie.

Aproape jumătate de viaţă Victor Pelin a fost inginer în telecomunicaţii, iar în ultimii 30 de ani a răspuns chemării sufletului şi a început să îmblânzească lemnul. Mai mult, a fondat la Bălţata, Criuleni Centrul de meşteşuguri tradiţionale.

„Băieţii de la şcoala din sat vin la mine şi lucrează, eu le povestesc despre lemn, cum se prelucrează şi băieţii se interesează, dar sunt şi fete. Credeţi că are viitor acest meşteşug? În condiţiile când multe lucrări le fac deja roboţii, are viitor doar ca pasiune”, a spus meşterul Victor Pelin.

„De la tradiţie spre modernitate, are nişte găselniţe deosebite. Este un meşter care ştie ce face, este apreciat”, a spus Dumitru Constandachi, preşedintele Uniunii Meşterilor Populari.

Soţia,Vera Pelin este cel mai avizat ghid pentru vizitatori la expoziţia aniversară de 70 de ani de la naşterea meşterului.

„Soţul meu creează frumosul, deseori lucrează noaptea, iar eu dimineaţa examinez schiţele, le laud sau le critic, de fapt, îl susţin în tot ce face”, a spus Vera Pelin.

„Victor Pelin este unul din formatorii care încercăm să-i implicăm în activitatea de formare a tinerilor meşteri populari, care vor să cunoască mai bine arta de a sculpta lemnul”, a spus Andrei Chistol, secretar de stat, MECC.

În contextul expoziţiei, ce va fi desfăşurată până în 27 aprilie, Victor Pelin va organiza un master-class în domeniul care l-a consacrat - arta prelucrării tradiţionale a lemnului.

Comentarii