Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Cultură

05 Aug. 2020 / 17:33

Compozitorul Constantin Rusnac a scris o carte despre Nicolae Sulac

A scris o carte despre marele rapsod Nicolae Sulac, a trăit bucuria unei premiere muzicale la Sala cu Orgă, iar acum lucrează la orchestraţia unor aranjamente pentru orchestre simfonice din lume la faimoasa creaţie de inspiraţie folclorică „Sărbatoreasca”. Vorbim despre compozitorul Constantin Rusnac, care în timpul pandemiei mai reuşeşte să modereze salonul muzical de la Biblioteca Naţională, să fie prezent la diverse manifestaţii culturale care aduc speranţe şi revelaţii oamenilor, relatează Moldova 1.

O împlinire sufletească şi de creaţie recentă a lui Constantin Rusnac a fost premiera creaţiei sale „Tatăl nostru". A fost compusă ani în urmă pentru cor, iar acum a răsunat la orgă în interpretarea Anei Strezev într-un concert online.

„A rasunat la orgă ca un coral din patru voci omeneşti. Noi am ales doar registrele ca să sune foarte veridic”, a menţionat Constantin Rusnac, compozitor.

După jumătate de secol de la apariţia faimoasei lucrări „Sărbatoreasca”, pentru care tânărului compozitor de doar 28 de ani i s-a acordat Premiul de Stat, Constantin Rusnac a revenit la creaţia care a intrat în istoria culturii muzicale. A fost  interpretată magistral de Orchestra Fluieraş cu inegalabilul Serghei Lunchevici. Continuă să fie în repertorilul celor mai valoroase colective muzicale de la noi.

Acum comopozitorul a fost rugat să adapteze creaţia pentru prestigioase orchestre simfonice şi de cameră.

„M-au rugat din Omsk şi din Kirghizia. În acelaşi timp, am primit o ofertă din Eleveţia pentru orchestra de camera”, a spus compozitorul.

Constantin Rusnac este şi autorul unor culegeri de poezii şi acrostihuri, recent a finalizat o carte mai specială despre marele rapsod Nicolae Sulac.

„Această carte este despre bancurile lui Nicolae Sulac. Era nu doar un mare cântăreţ, dar şi un om care ştia să prindă cuvântul acolo unde trebuie. Cartea o sa aibă şi un film cu Nicolae Sulac şi interviuri despre el”, a relatat Constantin Rusnac.

Dincolo de activitatea de creaţie, Constantin Rusnac este şi moderatorul Salonului muzical de la Biblioteca Naţională a Moldovei, susţine mai multe proiecte sociale şi culturale în calitate de secretar al Comisiei Naţionale UNESCO a Republicii Moldova.

Comentarii