Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Cultură

17 Iul. 2020 / 15:00

Compozitorul Ilie Văluţă, la ceas aniversar

Întruneşte frumoase calităţi umane, numeroase talente şi este colegul nostru de televiziune. Compozitorul, interpretul, maestrul de sunet de la Moldova 1, Ilie Văluţă, a fost protagonistul unui eveniment on-line. Chiar de ziua sa a evoluat la un inedit concert de acasă, care s-a desfăşurat în contextul Salonului Muzical al Bibliotecii Naţionale şi, spre bucuria celor care-i îndrăgesc creaţia, a fost transmis în regim on-line, relatează Moldova 1.

La concertul live au răsunat cele mai îndrăgite melodii ale compozitorului.

„Această întâlnire trebuia să fie pe viu, dar să ne ajute Domnul să trecem de această pandemie nenorocită, pentru că nu ştiu cum să o numim altfel. Noi ne conformăm tuturor rigorilor şi sărbătorim în această componenţă”, a declarat interpreta Diana Văluţă.

„A venit timpul să vă invit la mine acasă să ascultăm puţină muzică, să ne amintim de lucruri frumoase. Emoţiile mă apasă, dar îi mulţumim Domnului că am ajuns la această zi datorită părinţilor mei, care m-au adus pe lume - mama Eufrosinia şi tata Ion”, a declarat maestrul de sunet, compozitorul Ilie Văluţă.

Alături de Ilie Văluţă la ineditul eveniment de acasă au evoluat toţi membrii dinastiei. De la Iaşi a avut o intervenţie video nepotul Sandu Bantaş, care merge şi el pe urmele bunicului.

„Bunelule Ilie, îţi mulţumesc pentru inspiraţia şi creativitatea pe care o ai şi cu care îi inspiri şi pe ceilalţi. Îţi mulţumim pentru că ştii să oferi dragoste pentru toţi şi ştii să aduni oamenii”, spune Sandu Bantaş.

„Ilie Văluţă a semnat muzica la peste 100 de spectacole, la noi şi peste hotare: Romania, Franţa, Ucraina, Belarus”, spune fiica maestrului Veronica Văluţă.

Harul componistic al lui Ilie Văluţă a fost apreciat cu premii la noi şi peste hotare. Compozitorul a legat prietenii cu mari poeţi şi regizori. Cântecele lui sunt interpretate de îndrăgiţi cântăreţi, printre care şi fiica Diana, deţinătoare a marilor premii la festivalurile de romanţe „Crizantema de aur şi de argint”.

„Îmi place foarte mult să interpretez cântecele tale şi încerc în fiecare melodie să găsesc o abordare personală. Mai multe piese au fost cântate în colaborare cu orchestra „Folclor” cu maestru Petre Neamţu. Mulţumesc”, mai spune Diana Văluţă.  

Ilie Văluţă s-a născut acum 65 de ani la Chişinău. De-a lungul anilor, dar şi la acest popas aniversar, îl caracterizează tinereţea spiritului, omenia şi respectul pentru valorile pe care le-a moştenit de acasă.

Evenimentul inedit „Ilie Văluţă - la ceas aniversar” poate fi urmărit în mediul on-line pe Facebook, Instagram, Youtube şi pe site-ul Bibliotecii Naţionale.

Comentarii