Ştiri

Sursa imaginii: TV8.md

Postat de: Vasile Cojocari

Ştiri / Cultură

19 Mar. 2019 / 17:50

Conferinţa internaţională „Politicile culturale în contextul asocierii Moldovei la UE” a avut loc la Chişinău

Salvgardarea patrimoniului cultural, creşterea ponderii economice a sectorului cultural, importanţa acestuia în dezvoltarea coeziunii sociale sunt doar câteva dintre obiectivele Strategiei „Cultura 2020”. Acestea dar şi alte probleme actuale s-au aflat în atenţia participanţilor la conferinţa internaţională „Politicile culturale în contextul asocierii Republicii Moldova la Uniunea Europeană”, organizată astăzi la Chişinău, relatează Mesager.

Reuniunea internaţională este prima activitate în contextul proiectului „Politici Culturale inovative pentru Moldova” implementată de Centrul de politici culturale, Institutul de cercetări juridice, politice şi sociologice cu susţinerea VIŞEGRAD Fund şi a partenerilor. Apropierea de Uniunea Europeană presupune:

„Un suport de jos, sectorial  care să permită prin proiecte mici să realizeze o apropiere durabilă. Proiectul politici culturale inovative pentru Moldova se înscrie în această logică a identificării soluţiilor pentru o apropiere sustenabilă, dar şi pentru o dezvoltare a culturii în Republica Moldova”, a declarat reprezentantul Institutului Cercetări Juridice, Victor Juc.

 În ideea asocierii la structurile europene este importantă armonizarea legislaţiei.

„Atât legislaţia general naţională precum şi cea în domeniul patrimoniului cultural, să ne asociem acelor tendinţe europene, moderne în ceea ce priveşte atitudinea cetăţenilor, a statului faţă de moştenirea culturală”, a spus doctorul în istorie, Sergiu Mustaţă.

Dincolo de sincronizarea legislaţiei şi reformarea sistemului de finanţare este actual principiul „Cultura-un bun al întregii societăţi”.

„Problema dureroasă este în atitudinea societăţii faţă de cultură pentru că în ultimii ani s-a creat o societate care consumă cultură şi consideră că responsabilitatea pentru dezvoltarea ei ţine doar de  stat, este un pericol, deoarece cultura nu aparţine doar statului, cultura aparţine întregului popor”, a spus directorul Centrului Politici Culturale, Iurie Reabinschi.

„Cel mai important lucru e să percepem umărul european ca un supliment la ceea ce trebuie să înţelegem cu toată demnitatea că trebuie să facem acasă. Nu ne curge Dunărea sau Dâmboviţa prin Chişinău, dar Bâcul a fost odată navigabil, e o oglindă în care ne putem vedea civilizaţia şi nivelul de cultură. Cred că vectorul acestei conferinţe e cam acesta: să continuăm ceea ce trebuie de făcut cu umărul şi cu modelele europene”, a spus scriitorul Iulian Filip.

Pe parcursul anului  vor avea loc câteva acţiuni menite să îmbunătăţească situaţia în domeniul culturii, prin elaborarea unor  recomandări pentru a eficientiza politicile culturale.

Comentarii