Ştiri

Sursa imaginii: wikimapia.org

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Cultură

01 Sep. 2019 / 13:04

Congresul Mondial al Eminescologilor se desfăşoară la Chişinău

În perioada 1-2 septembrie, Institutul de Filologie Română „Bogdan Petriceicu-Hasdeu” desfăşoară Congresul Mondial al Eminescologilor, ediţia a opta. Iniţiativa aparţine academicianului-eminescolog, Mihai Cimpoi, care a comunicat ca în acest an tematica congresului este axată pe fenomenul cosmic în opera eminesciană, relatează Radio Moldova Actualităţi.

„Genericul celei de-a opta ediţii este cosmicul eminescian. De ce am ales acest aspect al creaţiei lui Eminescu, deoarece se fac eforturi deosebite pe plan mondial de a înţelege lumea, universul, taina universului. Se trimit mereu astronauţi, cosmonauţi, roboţi pe alte planete. Eminescu a avut nişte previziuni extraordinare. În primul rând, marea lui viziune a fost unitatea universului, unitatea lumii şi a universului. În al doilea rând, prin viziunile sale ştiinţifice, unele sunt contestate, altele mai puţin acceptate de specialişti, de NASA, de Uniunea Internaţională a Astronomilor, care i-au acordat şi numele unui crater. Numele lui Eminescu poartă un crater pe planeta Mercur. El a prevăzut multe lucruri, teoria relativităţii, dubla natură a luminii, raportul dintre finit şi infinit în cazul piramidelor, deci Eminescu revine în actualitatea noastră cu aceste profunde viziuni ştiinţifice”, a declarat academicianul Mihai Cimpoi.   

Catinca Agache a venit cu o comunicare inedită „Cosmosul eminescian în muzica lui Eugen Doga”, relatează Mesager.

„S-a tot spus că muzicalitatea eminesciană este suficientă şi că nu se poate transpune în muzică. Iată că după 130 de ani de la plecarea lui Eminescu la popoarele stelelor, maestrul Eugen Doga a demonstrat că se poate”, afirmă Catinca Agache.

„Eminescu este în continuare un izvor nesecat de patriotism şi de înţelepciune, iar tainele domniei sale încă nu au fost descifrate toate, avem de învăţat încă de la marele poet naţional”, a spus ambasadorul României în Moldova, Daniel Ioniţă.

Valeriu Matei, directorul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” a propus editarea unor publicaţii speciale.

„Ediţii speciale ca să ne dăm seama care este stadiul traducerilor din Eminescu în engleză, franceză, germană, în alte limbi, pentru că e nevoie să fie citit pe mai multe meridiane. Cultura noastră prin Eminescu poate să fie redescoperită de foarte multă lume”, a menţionat Valeriu Matei.

Participanţii i-au exprimat recunoştinţa academicianului-eminescolog Mihai Cimpoi pentru efortul de a da continuitate congresului, dar şi pentru cercetările fundamentale a universului eminescian şi totodată l-au felicitat cu apropiata zi de naştere.

Luni lucrările Congresului Mondial al Eminescologilor vor continua la Centrul Academic Internaţional „Mihai Eminescu”.

Comentarii