Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Cultură

11 Mai 2019 / 19:18

Creaţii ale maestrului Emil Childescu sunt expuse la Chişinău

Cele mai frumoase flori ale primăverii, apusuri de soare, peisaje de la vatra satului şi alte creaţii recente ale maestrului Emil Childescu sunt expuse la Liceul Academic de Arte Plastice „Igor Vieru” din capitală. La vernisaj, pictorul a promis că săptămâna viitoare va reveni în această instituţie pentru a susţine un master-class şi a transmite tinerei generaţii tainele artei pastelului, relatează Mesager.

Lucrările în pastel ale lui Emil Childescu erau privite cu luare aminte de viitorii artişti plastici.

Expoziţiile lucrărilor marilor maeştri sunt o permanenţă la Liceul Academic de Arte Plastice „Igor Vieru” - o şansă  pentru elevi să fie mai aproape de arta autentică.

„Să poată avea contact direct cu personalităţile formate din domeniul artei plastice, aşa precum este  Childescu. Lucrările sunt realizate în pastel şi sunt foarte recente, e un exemplu de urmat pentru elevii noştri. Sunt o şcoală a măiestriei şi continuităţii tradiţiei şcolii academice, ceea ce contează pentru noi, în primul rând, ca instituţie educaţională”, a declarat Alexandra Clapatiuc, directoare interimară la Liceul Academic de Arte Plastice „Igor Vieru”.   

S-au arătat interesaţi de lucrările lui Emil Childescu şi criticii de artă, prietenii pictorului.

„Emil Childescu are un fel de a fi deosebit, a încercat diferite genuri pe parcursul ultimilor 30 de ani, a excelat în acuarelă, pictură de şevalet. Astăzi vine cu pasteluri, valorifică o nouă tehnică pentru el şi atrage atenţia asupra naturii statice şi a peisajului”, a spus criticul de artă, Constantin Spânu.

La venerabila vârstă de 82 de ani, pictorul rămâne fidel artei realiste pe care o promovează în rândul tinerilor.

Născut pe 7 mai 1937 la Sculeni (Ungheni), Emil Childescu a realizat de-a lungul anilor peste cinci mii de lucrări în diverse genuri, a avut expoziţii în cele mai prestigioase galerii, iar creaţiile sale se află în patrimoniul muzeelor din ţară şi de peste hotare.

Comentarii